Nakon višedesetljetne sage i nekoliko godina zavlačenja od strane institucija, SAD konačno dobivaju novi whisky. Dugo očekivani American Single Malt Whiskey u četvrtak 18. prosinca 2024. godine proglašen je službenom kategorijom.
Ovaj slučaj pokrenuo je novi val destilerija ali i izazivao ozbiljno duboke podjele. Ne možemo se sjetiti je li ijedno piće na svijetu podiglo toliko prašine kao American Single Malt Whiskey. No, koliko god nam se ovaj slučaj možda činio bespotrebnim, riječ je o kategoriji koja se snažno opire nasljeđu američke destilerske tradicije. A kako se čini otvara i čitav niz drugih pitanja koja duboko zadiru u identitet američkih destilata. Kako je nekoliko puta napomenuto, Single Malt je Pandorina kutija američkih whiskeyja. Evo o čemu je zapravo riječ.
Whiskey nije samo dio tradicije, whiskey je dobrim dijelom definirao i ideju nacionalnog identiteta Sjedinjenih Američkih Država. Zapravo je riječ o piću koje je nastalo kao protuteža proizvodnji ruma od melase s britanskih Kariba.
Whiskey je doslovno zamijenio rum u prvim danima američke neovisnosti. Dapače, bourboni su na račun toga i dobili status Prepoznatljivog nacionalnog proizvoda kojeg je 1964. godine proglasio Kongres. No, u 21. stoljeću svjedočimo sve većem usponu single malt whiskyja. Škotski, japanski, irski, čak i australski ili novozelandski doslovno su osvojili svijet i bilo je samo pitanje trenutka kad će se američki destileri značajnije okrenuti single maltovima.
Posljednjih desetak godina američki single maltovi postali su pokret usporediv s craft pivima. Manji destileri širom SAD-a, posebno na sjeverozapadu zemlje, proizvode čitav niz fantastičnih maltova i pomakli su zanimanje publike u tolikoj mjeri da danas gotovo nema nijednog velikog branda koji ih ne proizvodi. Čak i divovski Jack Daniel’s ima svoj single malt whiskey.
No, riječ je o kategoriji koja nije imala zakonsku definiciju. Problem je što su neki elementi proizvodnje u potpunoj suprotnosti s definicijama američkih whiskyja.
Upravo je u tim razlikama i nastao problem zakonske definicije američkih single maltova. ASMWC (udruga američkog malt whiskeyja) i DISCUS (vijeće američkih destilera) još od 2016. godine ozbiljno pritišću državne institucije da uvrste tu novu kategoriju u saveznu legislativu.
TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) kao krovna državna agencija za regulativu i kontrolu alkoholnih pića, prije dvije je godine i službeno uputila u raspravu zakonsku definiciju American Single Malt Whiskeya i izazvala lavinu suprotnih mišljenja i zapravo logičnih nesuglasica.
O tim nesuglasicama oko nacionalnog identiteta, korištenja novih paljenih hrastovih bačava i dodavanja karamelne boje pisali smo prije nešto više od dvije godine, upravo u vrijeme kad je i pokrenuta javna rasprava. Zbog brojnih nesuglasica i rasprava TTB je prijedlog definicije doslovno pospremio u ladicu i uporno ignorirao upite ASMWC-a. U međuvremenu je sve veći broj destilerija, čak i divova poput Jack Daniel’sa, u portfelje uvrstio American single malt whiskey. Piće koje je imalo ime, ali ne i zakonski status.
Početkom godine ASMWC-u se pridružio i DISCUS (vijeće američkih destilera) u vrlo žestokoj kampanji pritiska na TTB koja je završila vrlo uspješno.
Konačno, 13. prosinca 2024. TTB je službeno objavio da je donesena odluka o prihvaćanju američkog single malt whiskeyja kao nove, zakonski definirane kategorije. Pamtit ćemo ovogodišnji petak trinaesti kao prijelomnu točku američkih destilata.
Donosimo nekoliko ključnih definicija America Single Malt Whiskeya
1. Fermentiran je od kaše 100% ječmene sladovine (malted barley), a mora se proizvesti u Sjedinjenim Državama.
2. Mora se destilirati na najviše 80% alk./vol. (160 Proof) jakosti u istoj destileriji u SAD.
3. Mora dozrijevati na području SAD-a u korištenim ili novim, paljenim (charred) ili ne-paljenim (uncharred) hrastovim bačvama, najveće zapremine 700 litara.
4. Whisky dozrijevan najmanje dvije godine smije nositi naziv Straight American Single Malt Whiskey.
5. Ne smije se koristiti neutralni destilat.
6. Ne dopušta se bojanje, aromatizianje ili miješanje s drugim proizvodima i tvarima, osim s karamelnom bojom koja mora biti naznačena na etiketi.
Dakle, dopušteno je korištenje starih ali i nepaljenih bačava, ne postoji propisani minimum dozrijevanja (osim za straight kategoriju) i dopuštena je korekcija karamelnom bojom.
American Single Malt time je postao ozbiljna prekretnica, a nećemo se čuditi ako s vremenom dio ovih promjena počne zahvaćati i ostale američke whiskeyje. Posebno kada govorimo korištenim bačvama, i to ne samo američkim nego i sve većem udjelu sherry bačava i svega onoga što je inače uobičajeno u škotskih whisky industriji.
Nova kategorija American Single Malt Whiskey na snagu stupa od 19. siječnja 2025. godine.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.