Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U BARU KOD TOMAZA Najbolje bijelo vino Klaudija Tomaza zapravo je bijeli pinot Maziello: pun, mišićav sočan, opojan i otmjen

Motovunska vinska scena prepuna je iznenađenja i kad mislite da je dobro poznajete. Tako smo prije dva tjedna u kušaonici i vinskom baru Klaudija Tomaza uz niz sad već notorno dobrih uzoraka iz 2024. probali i nešto potpuno senzacionalno.  O čemu ćemo izvijestiti tridesetak redaka niže.

———

Motovun je u prosincu naizgled mrtav grad. U starom povijesnom dijelu ne radi gotovo ništa osim odličnog bara Romanesque House, gdje nas je azijski barmen iznenadio strastvenim odnosom prema koktelima. Romanesque House jedan je od najboljih istarskih barova i uvjerljivo najbolje mjesto za jaka pića u Motovunu i široj okolici (ni vinska lista nije im loša). A u podnožju najljepšeg brdskog grada u Istri, vinarija Tomaz uvjerljivo je najatraktivnija ugostiteljska destinacija. Vinarija Tomaz uz obližnji hotel Roxanich središte je društvenog života u Motovunštini.

Klaudio i Antonio Tomaz

Klaudio Tomaz u samo je godinu i pol uspio postići da gotovo nitko tko dolazi u Motovun ne može zaobići njegovu vinariju. Pretprošli četvrtak oko šest navečer, kušaonica Tomazove nove vinarije (uvjerljivo najprivlačnija kušaonica u Istri) bila je i dalje puna i živahna, premda službeno radi samo do sedam. No, gosti se u tom barsko restoranskom prostoru iznad vinskog podruma toliko dobro osjećaju da ne žele otići doma. Ovogodišnji, sad već tradicionalni posjet Klaudiju Tomazu, jednom od onih vinara za koje se kaže da žele biti veći od života, počeli smo pjenušcima i malvazijom Avantgarde iz lanjske berbe.

Zatim smo u podrumima probali sve moguće uzorke iz ovogodišnje berbe, od kojih neki odležavaju u velikim tankovima izvan vinarije. Jednom garažist, uvijek garažist. Tomaz je u vinariju investirao oko četiri milijuna eura, i ona svejedno nije dovoljno velika za sve veću proizvodnju bivšeg mesara  koji se pretvorio u jednog od najuspješnijih istarskih vinara.

Uzorci vina iz 2024, još jednom naglašavamo, pokazuju da bi recentna berba mogla biti jedna od najboljih berbi malvazije u suvremenoj povijesti istarskog vinarstva. Crna vina također obećavaju natprosječnu razinu kvalitete. Međutim, na ovogodišnjem kušanju kod Tomaza nisu nas toliko impresionirale ni malvazije, pa čak ni motovunski terani. Najviše nas je impresionirao bijeli pinot. Bijeli pinot Maziello iz 2021. godine jedno je od najspektakularnijih bijelih vina na hrvatskom tržištu.

On je sočan, mišićav i otmjen, s bouquetom punim bijelog cvijeća i žutog voća, što je sve uokvireno vidljivim ali razmjerno nježnim dodirom hrasta. Radi se o velikom, pažljivo školovanom vinu koje nas je podsjetilo na Vorberg, klasični terlanski pinot bianco. Maziello iz 2021. svakako je najbolji bijeli pinot na hrvatskom tržištu.

Antonio Tomaz

I to će ostati dok na tržište ne izađe nova berba. U Tomazovu smo podrumu, naime, probali bijeli pinot iz 2023. koji odležava u bačvama od 300 litara, i koji bi mogao postati jedno od najboljih istarskih bijelih vina unatrag ne tako malo godina. U nizu vina koja smo kušali u podrumu i kasnije, uz vrlo finu večeru (prvorazredni i tartar biftek, vrhunski ravioli s bijelim tartufima) posebno su se još istakli šampionska macerirana malvazija Sesto Senso iz 2021, vjerojatno najelegantnija dosad, kao i teran Barbarossa Superior iz 2020, jedno od onih premoćnih motovunskih crnih vina koja će trajati desetljećima.

Vinarija Tomaz danas je možda najvibrantnije društveno  okupljalište zelene Istre, što je iznimno važno osobito u zimskom razdoblju. Vinarija Tomaz pokazuje zašto svaki novi vinski podrum treba sadržavati i pažljivo elaborirani ugostiteljski program, s atraktivno dizajniranom kušaonicom i vinskim barom. Ali još je važnije što je nova vinarija omogućila obitelji Tomaz da proizvodi još ambicioznija i preciznija vina od onih koja su osvojila pregršt Decanterovih medalja. Bijeli pinot Maziello besprijekoran je primjer vina koje zadovoljava najviše internacionalne kriterije svoje sorte i svog vinifikacijskog žanra.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.