NovigradskI restoran Marina chefice Marine Gaši, nesporno je najbolji restoran kreativne riblje kuhinje u Hrvatskoj. Marina je jedan od sasvim rijetkih hrvatskih restorana koje smo ocijenili čistom peticom. Stoga nam je bilo najprirodnije za riblju večeru na Badnjak zamoliti Marinu Gaši za tri recepta, za hladno i toplo predjelo i glavno jelo, dovoljno jednostavna da se mogu skuhati kod kuće, a istodobno dosljedna jedinstvenom rukopisu jedine hrvatske chefice autorske riblje kuhinje.
Sastojci za 4 osobe
Očistite i filetirajte listove pa pažljivo nožem odvojite meso od kože. Ostavite na dasci u hladnjaku da odleži do serviranja. Najbolje bi bilo to učiniti dan ranije. Skuhajte Venere rižu i pustite da se ohladi.
U posudu stavite jednaki omjer riže i sitno sjeckanog ljubičastog kupusa, poslite, dodajte limunov sok i maslinovo ulje pa stavite u mali kalup na tanjur u kojem ćete servirati. List narežite kao za sashimi, marinirajte solju, limunom i finim maslinovim uljem, vrlo kratko promiješajte rukama da kiseline ne skuha ribu. Tako pripremljen list složite na rižu.
Sastojci za 4 osobe
Dobro operite dondole i isperite pijesak. Sitno nasjeckajte luk i dinstajte kratko na jakoj vatri, dodajte češnjak i dondole pa podlijte s malo bijelog vina. Dodajte reduciranu salsu od pelata, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri dok se školjke ne otvore. Tada dodajte cimet i krušne mrvice…
Sastojci za 4 osobe
Očistite lignje, narežite ih na tri dijela i temeljito ih osušite. Ogulite krumpire, narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi. Pomiješajte u zdjeli rižino brasno, sodu, dodajte crnilo i hladnu vodu (ako vam nije dovoljno slano dodajte malo soli). Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, ni pregustu ni prerijetku, recimo kao za palačinke.
Skuhani krumpir stavite u blender, naribajte svježeg đumbira, dodajte malo vrhnja za kuhanje i blendajte u finu kremu. Krema ne smije biti rijetka. Osušene lignje uvaljajte u rižino brašno pa ih stavite u tempuru i pržite pažljivo u vrućem ulju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.