Koliko god se masovno pio, šampanjac je i dalje sinonim za luksuz. Kamenice i kavijar klasični su šampanjski pairing, sushi je prirodan pairing, znanstvenici su prije par godina utvrdili da su najbolje zapravo rotkvice, ali ako nikad niste probali šampanjac s pomfritom propustili ste pravu senzaciju. Budući se cijene ponekih šampanjaca u Hrvatskoj normaliziraju i da ta veličanstvena vina polako postaju dio gastronomskih navika, nakon višegodišnjeg zagovaranja pijenja šampanjaca u svim prilikama, donosimo trinaest kombinacija s kojima šampanjce zaista možete piti cijeli dan.
Šampanjac se može piti uz zaista golem broj jela, ali najbolji je jednostavniji pairing s ne više od tri sastojka. Pomfrit je jedna od najboljih stvari koju možete grickati uz čašu šampanjca. Slanost, hrskavost i masnoća prženih krumpirića školska su komplementarna podloga na kojoj će kiseline i mjehurići u šampanjcu pokazati svoju moć. Ipak, nikad uz šampanjac ne naručujte začinjeni pomfrit, posebno ne pomfrit sa sirom. Birajte jednostavne, svježe šampanjce s naglašenom kiselinom.
Za čips važi sve što i za pomfrit kad je riječ o pairingu sa šampanjcem, samo treba uzeti u obzir da je čips bitno masniji i bitno slaniji od prženih krumpirića i nema slatkasti škrobni element koji uvelike definira pairing šampanjca s pomfritom.
Još jedna klasična kombinacija koje se možda ne sjetimo kod kuće, ali je neizostavni dio restoranskih rituala. U fine dining restoranima konvencija je večeru započeti čašom šampanjca, a konobari će vam na stol u prvih nekoliko minuta sigurno donijeti i fini kruh i maslac. Fermentacija, kvasci, šećeri, tostirani i maslačni okusi… sve to kruh i maslac doslovno dijele sa šampanjcima, stoga je ovaj pairing više od običnog slaganja okusa. On je prirodno međusobno prepoznavanje okusa i tekstura posve različitih gastronomskih proizvoda.
Skromna pečena piletina uz šampanjac postaje kućno luksuzno jelo. Odaberite vrlo karakterni vintage šampanjac i s ovim ćete posve jednostavnim jelom mirno pokriti i vrlo posebne prilike. Isto važi i za pečene purice. Birajte ozbiljne rose šampanjce.
Spring rollsi, samose, pakore, cijeli niz slanih, hrskavih azijskih snackova prženih u dubokoj masnoći može dobro ići uz šampanjac, posebno kremastije šampanjce koji ofsetiraju snažnu začinjenost ovih jela.
Šampanjac se toliko pije uz sushi da ova kombinacija možda i ne spada na listu neočekivanih, sirova riba i šampanjci prirodno idus kupa. Ali vjerojatno ste šampanjac rjeđe pili uz dim sum, čije svilenkasto tijesto i različita punjenja, posebno punjenja od rakova, mogu stvoriti fenomenalan pairing. Za dim sum birajte non vintage rosse a za sushi rolice bazične šampanjce malo većeg tijela. Za nigiri s tunom, jeguljom ili lososom birajte velike vintage šampanjce bazirane na crnom grožđu
Ova kombinacija za nekoga je možda guilty pleasure, ali tehnički funkcionira besprijekorno. Pancetu možete ispržiti da postane hrskava i grickati je samu uz šampanjac, možete je koristiti u jednostavnim jelima, dok neki sommelieri vjeruju da panceta i šampanjac toliko dobro idu zajedno da kao svoj omiljeni pairing u ovom slučaju navode i slatko-slana jela poput vafla s pancetom ili omleta s pancetom i šampanjac za doručak. Isto važi i za čvarke, koji izvrsno idu uz lakše, gracioznije šampanjce.
Dobar hot dog (ne onaj s benzinske pumpe) sadrži sve što može istaći karakter dobrog šampanjca. Začinjeno meso, mliječni kruh i jednostavni umaci nisu mali izazov za pairing, zato se, želite li uz hot dog piti šampanjac, okrenite grower šampanjcima među čijim ćete snažnim, raznolikim ponekad i nekonvencionalnim karakterima lakše pronaći rješenje.
Šampanjac nipošto nije vino za bogate i slatke božićne kolače, ali nije nemoguće s njime napraviti dobar božićni desertni pairing. Osnovna stvar je da za pairing šampanjca i deserata ne važi zakon da vino slatkoćom mora parirati desertu. Želite li piti šampanjac uz deserte morate paziti na prirodu njihove slatkoće. Birajte kolače i deserte čija slatkoća ne dolazi od dodanog šećera već iz drugih sastojaka: maslaca, vrhnja, oraha, marcipana, slastičarske kreme…što je desert masniji i bogatiji i što manje dodanog šećera sadrži, bit će vam ga lakše kombinirati sa šampanjcem. Panettone je klasičan primjer
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.