Kad smo ulazili u podrume vinarije Guyon, Hombeline Guyon mi je rekla vidno potresena: “Ova godina je bila užasna i za zaborav. Trenutno radimo na 30 posto proizvodnje u odnosu na prethodne godine. Sve ove bačve koje vidite ovdje, to bi inače bilo minimalno duplo popunjeno.”
Berba 2024. bila je zaista katastrofalna za Burgundiju. Mraz i vlaga osakatili su vinograde. Međutim, neki vinari i dalje su pozitivni. “Nadamo se da ćemo imati dobru kvalitetu,” kratko je dodal Hombeline Guyon. U vinariju Guyon nije lako ući na degustaciju i razgledavanje. Trebalo nam je vremena da dogovorimo ovaj termin. Njihova web stranica je štura i nema informacija o tome kako biste mogli dogovoriti posjet. U ostalim burgundskim vinarijama posjeti su postali okosnica turističkog dijela poslovanja.
Ipak, ovakav način je dosljedan svjetonazoru Domaine Antonin Guyon. Vinarija je utemeljena relativno kasno u usporedbi s nekim ostalim svjetski poznatim vinarijama u Burgundiji. Antonin Guyon bio je poznati protagonist vinske scene koji se bavio drugom stranom, trgovinom vinima, a šezdesetih se odlučio za ulazak u proizvodnju vina. Vinarija je službeno utemeljena 1970. godine, a tome je prethodio prilično težak put.
Gospodin Guyon je naime uspio otkupiti 350 redova u komuni Meuilley u Hautes-Côtes de Nuits, koji su bili u vlasništvu gotovo 80 različitih vlasnika. To su i danas glavni položaji obitelji Guyon, koja na 45 hektara proizvodi 250 tisuća butelja godišnje. Kad je dobra godina. Također, obitelj Guyon ne otkupljuje grožđe, a svoje bere ručno.
Hodamo dalje kroz nevelik podrum. “Ovdje čuvamo neke posebne butelje koje gotovo uvijek idu restoranima. Imamo dobre veze s nekim od najboljih francuskih restorana još odkad se djed bavio samo trgovinom vina.” Nekoliko koraka daljenailazimo na novo blago, omanji prostor nalik na zatvor ili tamnicu. “Burgundija voli velike formate, ovdje čuvamo zaista specijalne stvari,” kaže Hombeline Guyon pokazujući na najviše pedesetak butelja koje ponosno čekaju svoj red, “Posao poznajemo iznutra i izvana što nam jako pomaže.”
Budući da Guyonovi podrumi nisu veliki, relativno smo brzo došli na degustaciju, koja je bila spektakularna. Gospođa Guyon za mene je pripremila ogroman broj uzoraka i neka od najboljih vina svoje kuće. Zanimljivo je da smo počeli upravo s crnim vinima. Vina koja sam kušao ostavila su možda i najbolji dojam u cijelom mom proputovanju Burgundijom i njezinim centrom Beaune. Guyon radi neka od najkarakternijih vina, koja su duboko nježna i pitka. To se vidjelo i u sasvim “običnom” bourgogne koji je odlično otvorio našu degustaciju.
Od crnih vina dojmilo me se puno primjeraka. Primjerice, Chambolle-Musigny iz 2022. berbe, jedne od boljih berbi u Burgundiji, bio je fantastičan. Iako još premlad, već sada pokazuje karakter, eleganciju i svilenkastu teskturu. Gevrey-Chambertin La Justice dolazi s vinograda od samo dva i pol hekatara i odležava u bačvi s udjelom novog drva, kao i gotovo sva vina obitelji Guyon. Svoj puni potencijal doživjet će za dvadesetak godina, a sada je izrazito svjež, s notama borovnica i trešnja.
Slijedila su premier cru vina. Volnay je jedna od poznatijih komuna u Côte de Beaune, a Clos de Chenes je najpoznatiji u komuni. Obitelj ovdje ima manje od jednog hektara. Volnay mi je bio možda i najdraže vino koje sam probao kod Guyona. Izrazita mineralnost i dugačak završetak koji naglašava jedinstveni terroir. Također, premlad, za nekoliko će godina biti apsolutni spektakl. Grand cru Corton snažno je završio red crnih vina. Ovo kompleksno vino ima čvrstu strukturu, s intenzivnim notama gljiva i korijandera. “Sva naša crna vina su mrvicu feminizirana, na što smo jako ponosni,” rekla je na kraju prezentacije nasljednica Guyon. I naravno, bila je u pravu. Kao što je bila u pravu i kad je za degustaciju odabrala prvo crna vina.
Guyon proizvodi daleko manje bijelih vina nego crnih. Međutim, njihova bijela vina spadaju u sam vrh burgundske proizvodnje. Uspio sam probati samo tri primjerka, ali su svi bili spektakularni. Pernand-Vergelesses citrusan, s visokom svježinom i kiselinom i može se odmah piti, iako mu ne bi škodilo još nekoliko godina u butelji. Meursault-Charmes naravno ima posebno mjesto u obitelji Guyon i osvaja na prvu. Kremozan i medast, puni usta i ima dugi završetak. Najveći spektakl, pa vrlo vjerojatno i cijelog mog putovanja u Burgundiju, dogodio se na samom završetku kušanja u podrumu obitelji Guyon. Bio je to legendarni Corton Charlemagne, izrazito koncentriran i mineralan, maslačast i ukratko nezaboravan. Jednom kad ga probate nećete ga zaboraviti. Pogotovo kad ga probate s članom obitelji Guyon na njihovu imanju. Posjet obitelji Guyon jedinstveno je iskustvo za koje se prilika ne dobiva lako, pa je onaj tko je dobije nikako ne bih smio propustiti. U Hrvatskoj vina Guyon distribuira zadarski Atrox.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.