Ana Grgić Tomić trenutno je najzaposlenija žena u Zagrebu. Esplanadina glavna chefica brine Se za goste stalno prepunog hotela, nadzire kućice na Fooling Around, planira raskošnu večeru za doček Nove godine, a upravo je lansirala novi vrlo sezonski Zinfandel’sov meni, pun divljači, rakova i ribe: većina rakova, riba i školjki najukusniji su u zimskim mjesecima. A Bistroov novi meni kreće idućeg tjedna.
Uz sve to, gospođa Grgić Tomić svakodnevno kuha, pa smo je sinoć u Zinfandel’su zatekli u radnoj uniformi, na kojoj se vide tragovi večernje smjene u kuhinji, što je šarmantno i podsjetilo nas je na Alaina Passarda usred servisa u Arpegeu. Jedna od glavnih zvijezda novog Zinfandel’sova menija svakako je consomme od fazana, s raviolima punjenima fazanovim mesom i kestenima.
Radi se o jednom od najimpresivnijih jela od pernate divljači koja smo probali u Hrvatskoj. Zinfandel’sov tamni, duboki consomme nije težak. Dapače, otmjen je i gotovo eteričan, s fino podcrtanim ali ne prenaglašenim, nipošto agresivnim okusima fazana.
Consomme, savršeno bistar, zapravo funkcionira kao namjerno podigrani okvir za eksplozivne, prebogate raviole punjene kestenima i fazanovim mesom. Kontrast consommea i raviola čini ovo jelo prilično senzacionalnim.
Prije trijumfalnog consommea probali smo plavog raka s kremom od rakova, pjenom od ljupčaca i fritulom s velikom dozom kavijara oscietra.
Najomraženiji račji napasnik u Jadranu pokazao se sasvim podatnim, dok je fritula s kavijarom bila izvanredna. Škampi u veluti od škampa, marinirani u pekmezu od šipka s torticom od karameliziranih čičoka ostavili su, međutim, snažniji dojam, jer su škampi superiorni skoro svim drugim rakovima u ovom dijelu svijeta.
Za glavna smo jela naručili dosta originalno pripremljenu škrpinu koja je plivala u velouti od pečene buče, s uljem od mandarine, pjenom od đumbira, i izvrsnim zapečenim mikrokuglofom od bijelog kukuruznog brašna sa šafranom.
No, nježni, pahuljasti, snježnobijeli bakalar u consommeu od paljene ljutike s perfektnom tempurim od shisa, definitivno je bio najspektakularnije jelo večeri uz juhu od fazana.
Popili smo pet šest čaša Charles Heidsiecka i butelju premladog, ali potencijalno odličnog Knollova Rieslinga Smaragd iz 2022. Tri dana prije večere u Esplanadi jako smo dobro ručali u jednom od dva zagrebačka restorana s Michelinovom zvjezdicom. No, večera u Zinfandel’su definitivno je veliki korak ispred standarda tog restorana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.