Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FINE DINING KRAPINSKOG PRAČOVJEKA Zašto brojni hrvatski muškarci dolaze u fine dining restorane odjeveni kao da idu na pivo u lokalnu krčmu

Sinoć smo večerali u Esplanadinom Zinfandel’su, restoranu čija je art deco blagovaonica vjerojatno najljepša u Hrvatskoj ( izvještaj s odlične večere objavit ćemo danas). Skoro sve žene koje su sinoć sjedile u Zinfandel’su, bile su odjevene formalno i decentno, kako i dolikuje blagdanskoj večeri u elegantnom fine dining restoranu. Međutim, svi muškarci osim dvojice, bili su odjeveni kao da su umjesto u fine dining restoran otišli u McDonald’s ili u lokalnu krčmu na pivo.

Nitko osim dvojice gostiju nije nosio sako, većina je imala gotovo radne pulovere, jedan je mlađi gospodin (ali ne dijete) nosio nogometni dres, a društvo za njegovim stolom, tko zna zašto, konobarima nije dalo da im debele zimske jakne odnesu u garderobu nego su jakne prebacili preko stolica, što je još doslovnije podsjetilo na ambijent pivnice i fast fooda. Nismo konzervativni kad je riječ o formalnom odijevanju. Moda je odavno demokratizirana: svatko nosi što želi i to je u redu. Ali, možda bi ipak bilo dobro, osobito navečer, poštovati neka minimalna pravila poput nošenja sakoa u bolje uređenim fine dining restoranima. Vrlo mnogo europskih fine dining restorana, osobito onih u luksuznim hotelima, i danas zahtijeva da gosti nose sakoe a ponegdje, kao u londonskom Ritzu, u blagovaonicu se navečer ne može ući bez kravate.

Drugi svjetski slavni restorani, od Nome do Arpègea, ne propisuju nikakav dress code, ali većina muškaraca i ondje dolazi  barem donekle formalno i elegantno odjevena. U Hrvatskoj se, nažalost, mnogi muškarci restoranski gosti odijevaju bez minimalnog poštovanja prema prostoru u kojem večeraju, prema hrani u koju je kuhinja uložila ozbiljan napor i koja zna biti spektakularno prezentirana, kao i prema ženama u svom društvu i u cijelom restoranu. Dobro pamtimo scenu iz splitske Kadene prije desetak godina, dok je ondje kuhao Braco Sanjin. Blizu našeg stola sjedilo je veće i mlađe društvo: sve su žene bile u štiklama, otmjeno sređene za večernji izlazak; svi su muškarci bili u trenirkama i  tenisicama, neki sa šiltericama na glavi.

Ništa tako precizno ne ocrtava mentalitet krapinskog pračovjeka kad je riječ o večernjem izlasku u restorane kao taj prizor iz Kadene. Koji se u manje drastičnim oblicima gotovo redovito ponavlja u svim hrvatskim ambicioznijim restoranima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.