Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dani bakalara u Rivici na Krku vjerojatno su najbolja gastronomska manifestacija na Kvarneru u prosincu. Juhe od bakalara i millefoglie su posebno dobri

Rivica je ove godine proslavila veliki jubilej. Devedeset godina kontinuiranog rada na visokoj razini ne viđa se svaki dan u Hrvatskoj. Rivica je toj proslavi pristupila iznimno pametno i elegantno, s tri večere posvećene povijesti restorana i gastronomskim procesima koji su izgradili ovo mjesto.

Prosinac Rivica tradicionalno zaključuje danima bakalara. Bakalar je vjerojatno najpopularnija namirnica u prosincu u Hrvatskoj. Svi konzumiraju bakalar u predbožićno doba. Ali, cijeli jelovnici posvećeni bakalaru prilična su rijetkost. Obično se radi o već viđenim formatima bakalara uz tek poneku kreativnu iznimku.
Tako su dani bakalara uvijek popularni u Rivici na Krku, gdje u prosincu otok obično spava zimski san. U srijedu navečer je unutrašnji prostor bio popunjen grupama koje su se okupile i družile. Na dane bakalara dolazimo gotovo svake godine, ali nam se čini da nikad kao ove godine nisu bili ambiciozniji u prikazivanju svoje tradicije sa čistim tehnikama.

Uz to, jelovnik je pametno posložen da pokaže više lica bakalara, a za 70 eura daje korektnu vrijednost za novac s obzirom na količinu i kvalitetu pojedinih jela. Večer naravno započinje bakalarom bianco i nešto ljućim bakalarom koji su izvrsni. Rivica već nekoliko godina izbacuje neke od najboljih bakalara bianco koje smo probali na Kvarneru i koji se mogu uzeti za doma. Rustikalni crni kruh koji ide uz bakalar također je prilično dobar.


No, pravi pokazatelj vrijednosti bakalara tek dolazi. Riblja juha s velikim komadima kuhanog bakalara sasvim je sigurno najbolja riblja juha koju smo probali ove godine, kao i sljedeće dvije od ječma i slanutka. Rivičine juhe od bakalara jednostavan su primjer tradicionalne i jako rustikalne kuhinje koja je superiorna zbog količine okusa koje svaki tanjur ima.

Uslijedio je klasični, školsko pripremljeni rižoto koji je spojio ogromne kvarnerske škampe i nježno pripremljeni bakalar. Rižoto iz Rivice jasno pokazuje što se može dogoditi kad imate neke od najboljih namirnica i to stopostotno svježe, pa ih zatim spojite s temeljnim znanjem o tehnikama. Millefoglie s kremom od bakalara bile su na rubu slanoće, ali srećom nisu prešle tu tanku liniju, pa smo tako dobili odličan snack sa više tekstura i prepunom okusa.

File bakalara voljeli bismo i češće vidjeti u hrvatskim restoranima. U sekundi pripremljeni file bakalara bio je izvanredan, kao i cvjetača i špinat. Posebno nas je iznenadio desert. Broskva na mrazu sa suhim smokvama i kandiranim bademima te panna cottom koje je glumila mraz, pokazala jest kako je Rivica uvijek suptilno imala jaku slastičarsku stranu koja je više okrenuta tradicionalnim receptima, ali ih izvodi čisto i elegantno.

Uz vrhunsku večeru pili smo Tomčev Diplomat i Zillikenov Butterfly riesling, koji u Rivici stoji 38 eura i kojeg čvrsto preporučamo. Rivica također ima i nešto bijele Burgundije koja bi se spektakularno spojila s bakalarom, međutim ona će vam sasvim sigurno napraviti crnu rupu u računu. Vinski servis je kao i uvijek odličan u Rivici koja je u ovo doba jedini restoran vrijedan izlaska na cijelom otoku. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.