Prije nekoliko godina David Skoko upozorio nas je na jako talentiranog chefa iz Dalmatinske Zagore. Pa smo otišli u zaseok Sučići kraj mjesta Mirković Zagora, u konobu Campanelo. Sjedili smo ispod orahova stabla prepunog mladih zelenih oraha, zrak je fantastično mirisao dok nam se u kuhanju više svidio koncept nego okusi i teksture.
Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspira Veleučilišta Aspira je najvažnija gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj, u čijim programima sudjeluje više od sedamdeset istaknutih chefova, od Hrvoja Zirojevića do Mickaela Alixa.
Campanelo mladog chefa Mate Sučića prvi je pokušao uvesti elemente fine dininga u ultrarustikalni, grubi ambijent šibenskog zaleđa. Sučić je koristio neke vrlo lokalne sastojke i bitno se bolje snalazio s janjetinom nego s ribom. Vinska je lista nažalost bila pomalo ekscentrična u lošem smislu te riječi. Prije skoro tri godine Dom Perignon u Poskokovoj Dragi koštao je više od 400 eura.
Lani je Sučić na šibenskoj Rivi otvorio konobu Maito, s prijateljem Tomislavom Jurasom, tako da sad vodi uhodan ugostiteljski posao s više od dvadeset zaposlenih. Maito je, kao i Campanelo, postao instantno uspješan. Čini se da je Mate Sučić prije svega inteligentan gastronomski poduzetnik. Što je dobro; hrvatskoj su gastronomskoj sceni potrebni mlađi, inovativni restorateri koji svoj biznis znaju učiniti održivim i profitabilnim.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.