Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MOTOVUN BOYS, PET GODINA KASNIJE Motovunski vinari uzoran su primjer međuosobne suradnje koja uspješno promovira destinaciju i njena vina

U srpnju 2019. objavili smo veliki članak pod naslovom Motovun Boys, u kojem smo najavili uspon motovunskih vinara na sam vrh istarske i hrvatske vinske scene. Pet i pol godina kasnije, motovunski vinari zauzeli su sam vrh nacionalne vinske pozornice.

Benvenuti, Fakin i Tomaz osvojili su više platinastih i zlatnih internacionalnih medalja nego proizvođači vina iz bilo koje druge hrvatske subregije, dok Bertoša i Valenta, dvije mlađe motovunske vinarije, stječu sve snažniju reputaciju na nacionalnom tržištu. Motovun polako postaje mikroverzija Goriških brda, najvažnijeg slovenskog vinogorja

Kako se to dogodilo?

Uz specifični terroir i vrlo stare loze terana i malvazije naslijeđene od socijalističkih poljoprivrednih kombinata, najvažniji je razlog jako razvijena svijest motovunskih vinara o tome da uspjeh svakog od njih dovodi do uspjeha cijele destinacije i vinogorja. Vinari su, budimo realni, katkad najtaštiji i najljubomorniji ljudi na svijetu. Vinari obožavaju tračati druge vinare.  Vinare je teško nagovoriti da rade zajedno.

Sve ovo, međutim, ne vrijedi za motovunske vinare. “Klaudio Tomaz često nam šalje svoje goste koji žele probati i neka druga motovunska vina,” rekao nam je u četvrtak popodne Marko Fakin, čovjek sa sedam zlatnih Decanterovih medalja. “Markova vina su izvanredna. Drago mi je da naši posjetitelji dolaze i u Fakinovu vinariju,” iste nam je večeri kazao Klaudio Tomaz. A Nikola Benvenuti u petak ujutro, dok smo kušali fenomenalna slatka vina njegove vinarije, rekao je da sam povremeno svraća kod Tomaza i da ga veseli što je Tomazova kušaonica toliko popularna.

Nadalje, i Benvenuti i Tomaz kazali su nam, da ih nismo posebno pitali, kako iznimno cijene ambicioznost vinarije Valenta, najmlađe u motovunskim vinogorju, koja se nalazi u Kaldiru odmah pokraj imanja braće Benvenuti. Enolog Robi Bertoša, još jedan vinar iz malog Kaldira četiri i pol kilometra udaljenog od Motovuna, uživa maksimalno poštovanje svojih kolega. Motovun Boys lani su u motovunskim hotelu Kaštel priredili veoma informativnu panel diskusiju o motovunskom teranu; taj bi se panel trebao održavati svake godine. Motovunski vinari svjesni su da uspjeh svakog od njih znači i jačanje imidža motovunskog vinogorja, što dovodi više gostiju i potiče prodaju motovunskih vina u skoro svim dijelovima Hrvatske.

Zato su svi motovunski profesionalni vinari odlučili raditi zajedno i zato svi pokušavaju poštovati visoke profesionalne standarde. Sinergija koju su Motovun Boys postigli potpuno je, nažalost, nezamisliva na Korčuli ili na Pelješcu.

Ovdje je, naravno, važno reći da se Motovun može pohvaliti s dvije važne infrastrukturne pretpostavke za promoviranje vina. Radi se o Wine & Heritage Hotelu Roxanich, jednom od najboljih u Istri, i o sjajno uređenoj novoj vinariji Klaudia Tomaza čija je velika kušaonica postala senzacionalno popularna. Kad Marko Fakin i braća Benvenuti izgrade nove vinarije, Motovun bi mogao postati najprivlačnija vinsko turistička destinacija u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.