Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ORAŠAR U ESPLANADI Le Bistro je upravo uveo Okuse blagdana, meni posvećen bakalaru i raskošnim božićnim slasticama

Bistro Esplanade već godinama svakoga prosinca sastavlja poseban sezonski jelovnik posvećen bakalaru. Ovogodišnji Bistroov božićni jelovnik, promoviran prije nekoliko dana, najbolji je dosad. Okusi blagdana, kako se zove Le Bistroov blagdanski specijal, sastoji se od dva poglavlja. Prvo se poglavlje bavi tradicionalnim jelima od bakalara, koja katkad baš nisu sasvim tradicionalna.

Bakalar na bijelo i bakalar na crveno jesu doduše posve tradicijski recepti koje Bistro priprema unatrag petnaestak ili više godina. Kroketi od bakalara s bobom i citrusima već su malo plemenitija izvedenica klasičnih pohanih kuglica od bakalara. Crostata s bakalarom i gelom od crnog češnjaka pokazuje kako se može pripremiti bakalar s češnjakom  da poslije ručka ili večere na morate prožvakati nekoliko pakovanja najljućeg Airwavesa. Zapečeni file bakalara s bijelim grahom, čilijem i začinskm biljem svakako je najuzbudljivije riblje jelo na Bistroovim Okusima blagdana.

Drugo poglavlje Okusa blagdana bavi se slasticama, koje zvuče toplo, baš božićno i jako ugodno. Dunja i traminac je biskvit od oraha s kremom od traminca, džemom od dunje, medom i crumbleom od oraha. Topli čokoladni kolač poslužuje se u umaku od cimeta, a kuhani kesteni u vrućoj čokoladi s narančom. Tu su još cremeux od maka s kruškama i gelom od šafrana kao i klasični Esplanadin Mali božićni kolač sa sušenim voćem, čokoladom i orašastim plodovima. Bistroova lista slastica doima se kao da je došla iz Orašara.

Uz maštovite intepretacije bakalara i bogate deserte, Bistroovi Okusi blagdana mogu se pohvaliti prihvatljivim cijenama. Tri jela od bakalara koštaju manje od dvadeset eura, što je jednako ili niže nego u “običnim” restoranima: Esplanade je ipak uvjerljivo najbolji hotel u Zagreb. Deserti, pak, koštaju između šest i osam eura (osim Esplanadina Božićnog kolača) što je jednako ili manje nego u ambicioznijim zagrebačkm slastičarnama. Bistro Esplanade jučer i danas bio je ozbiljno pun već od podneva. Meni Okusi blagdana privući će još više gostiju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.