Kult Plave Kamenice i Aspira treći put biraju Mladog chefa godine. Budući da mladi kuhari nisu dovoljno vidljivi u javnosti, u ovom izboru ne sudjeluje širi žiri nego o Mladom chefu godine odlučuju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire.
Aspira, koja djeluje u Zagrebu i Splitu, uvjerljivo je najutjecajnija gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj. Na Aspirinim je tečajevima dosad sudjelovao autoritativni Wall of Fame hrvatske gastronomije s više od nekoliko stranih chefova predavača. Na Aspiri je, dakle, gostovalo ili predavalo više od sedamdeset uglednih restoranskih profesionalaca, uključujući neke od najznačajnijih protagonista naše restoranske scene. Evo samo kraće liste:
Deni Srdoč, dvije Michelinove zvjezdice za dva različita restorana. Emanuele Scarello, četiri Michelinove zvjezdice, dvije za rovinjski Agli Amici, dvije za Agli Amici u Udinama. Bobo Cerea, chef čija obitelj u svojim restoranima širom svijeta drži više od šest Michelinovih zvjezdica. Goran Kočiš, Michelinova zvjezdica za Noel. Ana Grgić Tomić, izvršna chefica Esplanade. Hrvoje Kroflin, chef Mana2. Matija Bogdan, bivši sous chef londonskog Ledburyja kad je Ledbury imao dvije Michelinove zvjezdice. Matija Bregeš, Michelinova zvjezdica u Boškincu. Filip Horvat, chef i vlasnik zagrebačkog Theatriuma. David Skoko, Dino Galvagno, chef splitskog Dvora Hrvoje Zirojević, chefica novigradskog ribljeg fine dining restoran Marina Marina Gaši, Braco Sanjin, jedan od najtalentiranijih dalmatinskih chefova, Pavo Klarić, chef Luciana u San Canzian, Stiv Kahlina, suosnivač brenda Taman i najbolji hrvatski čokolatijer, Zdravko Tomšić, nestor moderne hrvatske kuhinje, Antun Nišević, prvi chef Monneta, jednog od prvih zagrebačkih fine dining restorana. I još mnogi drugi. Lista svakodnevno raste.
Aspirin Zid slavnih zorno svjedoči da je Aspira uvjerljivo najambicioznija, najpouzdanija i najznačajnija kulinarska obrazovna institucija u Hrvatskoj. Što je važno zbog čitavog niza razloga.
Prvo, Aspira ispunjava golemu prazninu koju stvaraju državne kulinarske škole u kojima se uči po desetljećima starim udžbenicima i kurikulima i gdje se vježba na blokovima zamrznutih oslića. Drugo, Aspira uvodi mlade kuhare u svijet relevantnih suvremenih kulinarskih znanja. Treće, Aspira uči svoje polaznike ne samo osnovama kuhanja nego i osnovama restoraterskog biznisa. Bez poznavanja poslovne logike ugostiteljstva ni najdarovitiji kuhar neće postati uspješni chef.
Četvrto, Aspira svoje studente svakodnevno dovodi u neposredni dodir s najboljim chefovima, što je važno osobno iskustvo. I peto, najznačajnije od svega, Aspira bar donekle osigurava nove, visokokvalificirane profesionalce koji su hrvatskoj restoranskoj i hotelskoj sceni upravo neophodni.
Kult Plave Kamenice ponosan je što je Aspira sponzor i partner u izboru Mladog chefa godine. Lani je naslov Mladog chefa godine osvojio Vinodolov Kristian Godinić. Biografije deset kandidata za novog Mladog chefa godine počinjemo objavljivati u ponedjeljak 16. prosinca. Ime pobjednika objavit ćemo na Novu godinu, 1. siječnja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.