Boškinac je živo svjedočanstvo o dugom trajanju u vrhu. Boris Šuljić osnovao je Boškinac prije više od dvadeset godina. Boškinac je, uz San Rocco obitelji Fernetich, bio prvi hrvatski gastro hotel. A prvi su Boškinčev chefovi bili Dino Galvagno i Stephan Macchi.
Ponosni smo što izbor za Restoran godine Kulta Plave Kamenice drugu godinu zaredom prati talijanski Irinox, vodeći europski proizvođač profesionalne opreme za brzo zamrzavanje hrane. Mnogi hrvatski vrhunski restorani i hoteli koriste Irinoxove strojeve za brzo hlađenje. Zagrebački Interlink Gastro ekskluzivni je Irinoxov distributer za hrvatsko tržište.
Boris Šuljić uvijek je imao dobar ukus u izboru chefova, ali i veliki problem da ih zadrži; život na otoku nije lak za mlade ljude, a sam Šuljić kao poslodavac i kao i gastronomski ideolog Boškinca postavlja zahtjevne standarde, tako da se njegove vizije mogu sukobiti sa chefovim idejama.
U svakom slučaju, Galvagno i Macchi vrlo su kratko ostali u Boškincu, a dva desetljeća kasnije kad je Boškinac već imao Michelinovu zvjezdicu, u Staroj se Novalji još kraće zadržao Marko Turković. Boškinac je relativno uspješno podnosio sve promjene, uspone i padove, pa se nametnuo kao neupitna konstanta hrvatske restoranske scene.
Ove se godine u Novalju vratio Matija Bregeš, chef koji je Boškincu donio zvjezdicu. Šuljić i Bregeš slažu se da Boškinac mora biti mikrolokalno orijentiran, pa su BregešovI paški meniji, s puno sofisticirano obrađene janjetine i lokalnog bilja, riba i rakova, ponovno doveli Boškinac u vrh hrvatskog fine dininga. Restoran godine biraju isključivo profesionalci iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.