Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Borna Janeš planira pretvoriti Ficlek u lanac individualiziranih kvartovskih zagrebačkih gostionica

“Ficlek je strahovito uspješan. Mi imamo prosječno 150 couverta dnevno, a vikendom katkad i 250 što je sve nevjerojatno za lokal od 60 kvadratnih metara uključujući kuhinju,” pričao nam je danas uz čašu Veuve Clicquota Borna Janeš, vlasnik bistroa Pod zidom i gostione Ficlek, u ulici Pod zidom kraj tržnice Dolac.

Gospodin Janeš, jedan od najinventivnijih zagrebačkih restoratera, upravo se vratio s trotjednog godišnjeg odmora u Kini gdje je proslavio četrdeseti rođendan, i sada je prepun planova za razvoj Ficleka. Radovi u prostoru bivšeg restorana Katedralis gdje će se otvoriti središnji Ficlek, trajat će još barem devet mjeseci, jer u taj veliki lokal s potencijalno spektakularnom terasom nitko nije ozbiljnije ulagao bar 35 godina, što znači da se cijeli Katedralis mora temeljito građevinski obnoviti. A poslije otvaranja centralnog Ficleka s pogledom na katedralu, što se očekuje do Božića 2025, Borna Janeš kani lansirati niz mikrolokalnih, kvartovskih Ficleka. Logika je jednostavna.

Sadržajno govoreći, Zagrebu kronično nedostaju gostionice s kulturološki tipičnim gradskim jelima poput zagrebačkog odreska, faširanaca i sira s vrhnjem, u kojima se kuha na relevantnoj restoranskoj razini. Poslovno govoreći, veći broj restorana i veće narudžbe hrane i vina upravo drastično režu troškove. Šest Ficleka mora raditi s bitno nižim food costom nego jedan Ficlek, što opet znači da Ficlek može jamčiti najniže izlazne cijene svojim gostima u svojoj žanrovskoj kategoriji.

Trešnjevka je prva Janešova meta za širenje Ficleka, što je sasvim logično jer je Trešnjevka u zadnje dvije godine postala uvjerljivo najzanimljivija ugostiteljska zagrebačka scena izvan strogog centra. Važno je istaknuti da gospodin Janeš ne želi uniformirati Ficlek. Svaka kvartovska gostiona inzistirat će na specifičnom ugođaju obiteljskog lokala, s prepoznatljivim voditeljem, s kvartovskim ambijentom,  a možda i s jednim ili dva posebna jela, po kojima će se razlikovati od ostalih Ficleka. Borna Janeš dokazao se kao jedan od najinovativnijih zagrebačkih restoratera. Stoga smatramo da koncept kvartovskog širenja Ficleka ima puno šansi da uspije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.