U Zadru je padala kiša, puhao je vjetar i atmosfera je općenito bila depresivna. Dok smo šetali od hotela do restorana Butler nismo vidjeli niti jednu osobu na ulici, a tek nešto malo automobila jurilo je niz cestu dalje od restorana. Mislili smo da ćemo i u restoranu biti sami osobljem. No, kad smo ušli u Butler dočekao nas je sasvim drukčiji, pomalo slavljenički ugođaj.
Butler je očito mjesto za dobre izlaske u Zadru. Više grupa je imalo domjenke, neki su slavili rođendane, a drugi su bili u opuštenom izlasku u grad. Gužvu u velikom salonu činilo je po slobodnoj procjeni pedeset gostiju, pomislili da nije moguće da se osoblje propisno posveti svima. Ne zato što ne znaju ili ne žele, već zbog veličine prostora i broja ljudi u restoranu. I tu nas je Butler razuvjerio.
Butlerovo je osoblje uistinu fantastično. Iskustvo velikog, skoro pa industrijskog restorana uspijeva pretvoriti u individualno iskustvo za svakog gosta. Servis u Butleru jedan je od boljih u Zadru. Što i nije čudno kad se u obzir uzme da je glavni konobar radio u Tianu am Meer, odličnom ljetnom pop-up restoranu chefa Paula Ivića svojedobno otvorenom u zadarskom Falkenstaineru.
Hrana u Butleru pomalo je ziheraška, ali funkcionira za klasični dalmatinski restoran, s nešto nabrijanijom ponudom steakova. Za početak smo naručili klasični tartar biftek koji dolazi po narudžbi. Dosta velika porcija tartara bila je ugodno začinjena, ali joj je nedostajalo ljutine. Kad smo na tartar stavili fino dalmatinsko maslinovo ulje, dobio je novu dimenziju. Dobre su bile i fritulice koje su nam servirali.
Pašticada je bila i više nego uzorna. Nježno meso bilo je dovoljno meko da bi se moglo rezati i bez noža, a njoki na svu sreću nisu bili prekuhani. Umak je školski primjer pravilno skuhanog umaka za pašticadu. Jela koja smo probali nisu imala tehničkih grešaka, što je veoma pohvalno s obzirom na činjenicu da je veliki broj gostiju jeo u isto vrijeme.
Oba jela pokazala su da u Butleru znaju kuhati i sastavljati meni. Svakako bi trebalo probati nešto iz ponude stekova, a kuhinja vjerojatno ima kapaciteta i za nekoliko kreativnijih jela. Ponuda vina je dobra, a kokteli su posebno atraktivni. Ipak, Butler pati od klasičnog hrvatskog sindroma, a to su preskupi kokteli. Cijena od 14 eura po koktelu ne bi trebala biti standard. Uz jela smo pili grk vinarije Zure i Rizmanov Tribidrag.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.