Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TEA REBELS Delikatna cvjetna Kabusecha Tsuyuhikari odličan je ulaz u japanske čajeve najviše kategorije

Gyokuro i matcha najbolji su japanski čajevi, ali uživanje u njima pitanje je stečenog ukusa. Na prvu mogu djelovati preneobični, preslani, alkalni, s previše izraženim zelenim povrtnim notama. Ako vam se takvi čajevi isprva i ne svide, ne znači da morate odustati od istraživanja. Lepršave senche sa svojim zelenim i citrusnim notama sinonim su za zeleni čaj, ali kabuseche su idealne kao uvod u najvišu klasu japanskih čajeva. Sencha, kabusecha i gyokuro su čajevi od iste biljke, čajevca, koji se razlikuju po izboru sorti čajevca, načinu uzgoja i obradi.

Sencha je najširi pojam koji tehnički označava pareni čaj, a većina japanskih zelenih čajeva se pari nakon berbe kako bi im se sačuvala svježina i izbjegla oksidacija. Kabusecha se ponekad definira kao sencha koja se djelomično uzgaja u sjeni, a gyokuro je čaj koji raste u ekstremnim uvjetima, gotovo bez svjetla, kako bi biljka maksimalnom proizvodnjom kloroplasta i koncentracijom L-teanina u listovima dala čaj nevjerojatne mekoće, dubokog umamija i prirodne slatkoće. Više o specifičnostima gyokura možete pročitati OVDJE.

Kabusecha je čaj visoke kategorije, koji se po karakteristikama smješta između senche i gyokura. Uzgaja se u sjeni kao gyokuro ali zbog obrade i izbora sorti čajevca od kojih se radi ima blaži umami i izražene cvjetne i citrusne note. Tajna vrhunske kabuseche je u balansu najboljih osobina senche i gyokura. Trenutno pijemo organsku Kabusechu Tsuyuhikari iz Kirishime na japanskog otoku Kyushu, iz zagrebačke trgovine Tea Time One.

Tsuyuhikari je relativno novi i vrlo prestižni kultivar čajevca, registriran 2003. godine. Nastao je 1970. u prefekturi Shizuoka, križanjem kultivara Asatsuyu i Shizu 7132. Ime Tsuyuhikari (svjetlo rose) dobio je 2000. godine nakon što je prošao testove potencijalnog uroda, organoleptike i kompatibilnosti s tlom. Tusuyuhikari je idealan za kabusechu jer ujedinjuje Asatsuyuov umami i veliko tijelo sa svježinom i cvjetnim aromama Shizua 7132. Posebnu vrijednost ovoj kabusechi daje balans tih dvaju karaktera.

Listići su oblikovani u iglice i živozeleni, već u kutiji na mirisu dominiraju umami i travnate zelene note. U vodi razvija doslovno smaragdnu zelenu boju, jedva osjetne tanine, prekrasne cvjetne note, slatkaste note mediteranskog bilja slične menti i melisi i puno svježine, posebno na aftertasteu gdje dominiraju note korice yuzua, a u ustima se razvija puno umamija uz jednako puno svježine. Čaj za ovu kabusechu zasjenjuje se 14 do 20 dana prije berbe iako se kabuseche obično zasjenjuju kraće, tjedan do deset dana. Tako dobiva aromatiku vrlo sličnu gyokuru. Za kabusechu se koriste se samo mladi listići prve berbe, ubrani početkom svibnja. Kabusecha Tsuyuhikari elegantan je čaj visokog stila, koji pokazuje da i visoko specijalizirana japanska industrija čaja ima raspon stilova i okusa dovoljno širok za vrlo različite afinitete publike.

Kabusecha Tsuyuhikari košta 11,35 eura za 50 grama, može se kupiti u pakiranjima od 100 i 30 grama ili možete kupiti uzorak od 10 grama. Osim ove, Tea Time One drži i Kabusechu od kultivara Seamidori koja košta 16,25 eura za 50 grama i također se može kupiti u različitim formatima

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.