Srednji rang zadarskih restorana živahan je i konkurentan, u što smo se uvjerili u nekoliko zadnjih dana koje smo proveli u Zadru. Na što mislimo? Srednji restorani predstavljaju jako bitan dio restoranske scene jer se u njima katkad može pojesti tehnički korektna, fina i ukusna hrana koja neće spržiti budžet. Ona može biti više ili manje ambiciozna u namirnicama, prezentaciji i lokalnosti, a sezonalnost se uvijek mora pratiti. Upravo smo se u to uvjerili u zadarskom restoranu The Well.
The Well je novi prijekt vlasnika Andreja Vrsaljka, koji je u Zadru poznat po transformaciji hotelskog restoana i bara Corte u Almayeru. The Well je smješten u zelenoj Vruljici, u prostoru nekadašnjeg restorana Ankora. Lokacija je jedan od glavnih aduta restorana, s ozbirom da su pored njega smješteni park, marina i bunar, a uskoro će mu u susjedstvo stići i hotel Hyatt u zgradi Maraske, što će sasvim sigurno podignuti atraktivnost cijeloga grada i The Wellove lokacije.
U kompletno preuređenom, novom interijeru The Well sada priprema jednostavna kao i nekoliko kompliciranijih bistro jela. Iznenađujuće je i da The Well radi jela ispod peke bez prethodne narudžbe. Jedna osoba može naručiti jednu porciju u samom restoranu, na čemu je vlasnik posebno inzistirao. Naručili smo short ribs, koji se pripremaju od govedine ispod peke, s restanim krumpirom. Short ribs se ne mogu naručiti često u restoranima, a još rijeđe se pripremaju pod pekom. Iako možda nije najlokalnije jelo (The Well nije lokalni restoran) meso je bilo izvanredno.
Doslovno se raspadalo na dodir s vilicom, i imalo je onaj neodoljivi i prepoznatljiv miris i okus peke. Goveđa rebra iz The Wella jedno su od boljih komada mesa koje smo pojeli u Zadru. Uz njih se servira i demi glace koji nije loš, ali bi mogao biti koncentriraniji, a možda bi bilo još bolje napraviti jednostavnu glazuru koja bi dodatno pojačala okus i slatkoću mesa. Restani krumpir je bio solidan. Prije goveđih rebara naručili smo raviole punjene paškom skutom u umaku od vrganja, klasično bistro jelo ali s lijepo balansiranim jesenskim okusima. Možda i najveće iznenađenje našeg ručka u The Wellu bio je neobični sladoled iz banjolučke obiteljske farme.
Sladoled koji za The Well na svojoj frami koza proizvodi Nana Kaas bolji je od gotovo svih restoranskih sladoleda koje smo probali u zadnjih nekoliko godina. Nana Kaas sladoled od šumskog voća lagani je sladoled fine teksture pun prirodnih okusa šumskih bobica koji ne možete prestati jesti. Nadamo se da ćemo Nana Kaas sladolede češće viđati u hrvatskim restoranima. Sladoled je postigao tako dobar efekt da je i inače dobar kolač od datulja kojeg priprema The Well pao u zaborav. Uz ručak smo pili vina Marka Sladića od kojih nas je najviše impresionirao Lasin.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.