Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ADVENT U ZADRU Morita je živahno mjesto s vrlo dobrim ali žestoko preskupim pizzama. 

Zadar nikad nije bio poznat po pizzama. Ne sjećamo se zapravo kad smo zadnji put vidjeli da se u Zadru otvorila neka ambicioznija pizzerija. Čini se, da je tu rupu u zadarskoj ponudi odlučilo popuniti nekoliko lokala, među kojima nam se posebno zanimljiva učinila Morita.

Morita je drugi restoran vlasnika Harbora, koji je više orijentiran na steakove. Otvorena prije dvije godine, Morita je svojim modernim uređenjem pristojnim servisom i vrlo korektnom ponudom osvježila dio grada u kojem se nije previše toga događalo. U Moritu smo došli navečer usred radnog tjedna, kad na zadarskim ulicama nije bilo previše ljudi iako u gradu vlada blagdanska atmosfera. Pizzeria je bila ugodno popunjena, što je za zimu u Zadru očito veliki uspjeh.

Za početak smo naručili bukovače sa sirom, žumanjkom i slaninom koje su prezentirane prilično aktraktivno, a i okusi su vrlo dobri. Moritine bukovače sasvim se dobro uklapaju u sezonu i bistro stil kuhanja na kakav inače nismo navikli u Zadru. Uz bukovače, probali smo i jako dobru focacciu s inćunima koja je pokazala da Morita zna s tijestom. Najbolji dio naše večere ipak je bila pizza. Moritina pizza je jako dobra za hrvatske standarde koji konstantno rastu. Ona je određeni miks romane i napoletane, s visokim rubovima, prozračnim tijestom i ispravno izvedenom fermentacijom koja se osjeti u tijestu.

Naručili smo pizzu salami s domaćim kobasicama, ricottom i jalapenom. Atraktivna pizza zapravo je bila dosta dobro balansirana s vrlo ljutim jalapeno papričicama, što nam se naravno sviđa, i ricottom koja ih je razblažila. Kobasica na pizzi je također bila veoma ukusna, dok je sama pizza bila ispravno ispečena. Večeru smo završili iznenađujuće dobrim cheesecakeom s pistacijom.

Hrana u Moriti je, moramo priznati, bolja nego što smo očekivali, s određenim pomacima i solidnim temeljnim znanjem o tehnikama pizze i drugih jela. Ali čini nam se da se Morita zaigrala u segmentu cijena. Najjeftinija pizza, Margherita stoji 11 eura, a one skuplje približavaju se granici od 20 eura. Što je zapravo nedopustivo. Smanji li cijene pizza i ostalih jela, Morita bi mogla imati veći obrtaj gostiju tijekom cijele godine, a ne samo u punoj sezoni. Vinska lista je napravljena sa znanjem i predstavlja dobar dio hrvatskih vinskih regija. Uz večeru smo pili pjenušavu malvasiju vinarije Volarević i Jokićev organski cuvee. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.