Redovi pred toplim vitrinama u supermarketima u vrijeme ručka konvencija su već godinama. Za tisuće Hrvata toploteke su jeftina i brza zamjena za restorane i marendarnice. No podaci koje je u ponedjeljak objavio Jutarnji list trebali bi potaknuti ljude na bolje razmisle što jedu. Prema podacima odjela za sanitarnu mikrobiologiju Zavoda Andrija Štampar koji u Zagrebu uzima i analizira uzorke iz toploteka, one su sanitarno izrazito nesigurne.
Lani je 38 uzetih uzoraka bilo sanitarno neispravno, a 2022. godine gotovo polovica (46 posto). Analize su najčešće pokazivale prisutnost Escherichie coli, Staphylococcusa aureus, Bacilusa cereus, zatim plijesni i kvasce, što prema stručnjacima koje je intervjuirao Jutarnji list ukazuje na nemar u cijelom lancu, od skladištenja namirnica do posluživanja hrane.
Situacija je alarmantna, jer prema sanitarnim standardima neispravnost uzoraka veća od 10 posto smatra se lošom, a veća od 20 posto zabrinjavajućom. Hrana koja se poslužuje u ovakvim uvjetima trenutno nije neposredno opasna za zdravlje niti je po zakonu treba povlačiti iz prodaje, ali kad je stanje s higijenom hrane ovako loše, a trend pokazuje da se konstantno pogoršava, samo je pitanje vremena kad će iz nekog hrvatskog supermarketa krenuti opasnije i masovnije trovanje hranom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.