“Riječki advent je cijeli o cugi i svemu što s njom dolazi. Zagrebački je ipak više o hrani,” rekao nam je ovoga vikenda jedan sugovornik koji ima iskustvo rada na nekima od najpopularnijih kućica u Zagrebu i Rijeci. Rijeka nekoliko godina nije imala sreće s adventom, njegovim uređenjem i ponudom. Adventiranje kod Kazališta, koje je bilo zamišljeno vrlo dobro i odvijalo se na zanimljivoj lokaciji, propalo je već u prije dvije godine, a lani je otkazano.
Pa je prošlogodišnji advent u Rijeci spao na jednu dosadnu lokaciju s groznom ponudom. Ove se godine ta lokacija ponavlja, ali je advent dobio i jednu novu lokaciju, onu na Gatu. Advent na Gatu dobio je puno pažnje lokalaca iz više razloga. Prvo su prije nekoliko tjedana na Gat bez ikakvog objašnjenja stigli kontejneri, da bi zatim onda stiglo priopćenje da je riječ o instalaciji koja će služiti ugostiteljskim objektima za vrijeme adventa.
Pa je onda još stigla zanimljiva poruka da će ti kontejneri biti na Gatu cijele godine, s raznim sadržajima o kojima se još ništa službeno ne zna ali je dovoljno da zaintrigrira javnost i pokrene diskusiju o tome što je Rijeci zapravo gastronomski potrebno. Činjenica je i da se u paviljonu riječke tržnice također odvija isti proces kao na Gatu, s idejom da će riječki ugostitelji zakupiti kućice i nuditi street food. Ima li Rijeka kapaciteta, i potražnje i ponude, za dva slična koncepta na tako malom području tek ćemo vidjeti. Međutim, mora se priznati da advent na Gatu nije loš i to primarno zbog dvije kućice koje smo uspjeli posjetiti za vikend.
Prva i atraktivnija kućica je ona Grad Kavane i Maria Štokića pod nazivom Ji. Ona nudi jela iz Grada prenesena u street food format. Tu su tartar na foccaci, odojak i francuska u brioš pecivu, riba u pecivu te burger od mesa rakova. Ji ima i najatraktivniju ponudu pića i kreativne koktele primjerene za hladnije doba godine. S kućice Ji-a naručili smo odojak i burger s rakovima. Odojak je zapravo bolje zvučao u teoriji, mesoje bilo jako suho ali ostatak je bio dosta korektan.
Crabburger, odnosno burger s mesom rakova, bio je fantastičan i za mjerila stroža od adventskih. Koktel od pohanog kruha je također bio solidan. Cijene na kućici Ji-a su donekle razumne i kreću se od 6 eura za bakalar do 11 eura koliko je crabburger kao najskuplje jelo. Jeftinije od fritula na zagrebačkom adventu. Druga kućica koju smo obišli jest ona Michelinova Neba.
Ona u ponudi ima burger s gljivama, sarmu od pastrve, mesne okruglice i jedan desert. Probali smo burger koji je bio tehnički odlično pripremljen s crvenim presjekom i bogat gljivama, dok su mesne okruglice izrazito fine i prepune bogatih zimskih okusa, ali su dosta nespretne za jesti u gužvi. Cijene se kreću između 10 i 15 eura za jelo. Nebo ima i dosta korektnu ponudu vina, uglavnom orijentiranu na zicere. Ostatak ponude na Gatu pomalo je tragikomičan. Veliki hitovi su male pizze koju nude nekoliko kućica, tjestenina u kolutu sira, kobasica na svakom koraku i kućice koje nude loš i skup alkohol.
Uz novu lokaciju, s dvije pristojne kućice i boljom ponudom nego prijašnjih godina, riječki advent ne može biti previše uspješan zbog jednog jednostavnog razloga. Ljudima se ne ide u grad koji je potpuno raskopan i gdje nema božičnog ugođaja. U Rijeci su se naravno otegnuli radovi kroz cijelu Adamićevu ulicu, najvažniju ulicu u čitavom gradu. Kako bi došli pješke do Gata morate proći kroz labirint građevinskih radova, na putu će vam smetati ograde i teška mašinerija, a mjesto za parking nećete pronaći nigdje. U takvom ambijentu bolje je i ne slaviti advent. Centar grada je radovima koji traju već više od pola godine jednostavno ubijen.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.