U Dežman mini bar smo ušli nakon ludnice Adventa, na kojemu je milijun ljudi iz svih dijelova Hrvatske. Odmah pri ulasku u mali i šarmantni prostor osjetila se atmosfera vrhunskog koktel bara, kakvih na svu sreću u Zagrebu ima sve više. Nema gužve, nema dernjave s ulica i kaosa, već uglađeno osoblje vas smjesti za stol i magija može početi. Naša greška je što nismo rezervirali mjesto u Dežmanu, ali ovako smo dobili možda i najbolje mjesto u lokalu, za šankom gdje se možete posebno povezati s osobljem.
Dežman Mini jedan je od začetnika ambiciozne scene koktela u Hrvatskoj. U prvoj verziji Minija glavni barmen je bio Marijan Maksan, vodila ga je Andrea Klemenčić i Mini je tada najbolji koktel bar u Hrvatskoj. U doba pandemije Dežman mini se zatvorio, da bi se ponovno otvorio 2022. godine pod vodstvom Marina Karinje, talentiranog riječkog barmena s iskustvom iz splitske Bokamorre i zagrebačke Izakaye. S Karinjom, s kojim je jedno vrijeme radio i Dino Zukić, Dežman je postao hotspot za koktele u Zagrebu.
To partnerstvo, međutim, trajalo je samo dvije i pol godine. Ovako turbulentno razdoblje u kojem se lokal otvara i zatvara svakih nekoliko godina, sasvim bi sigurno bilo pogubno za mnoge barove. Ali vlasnici Dežmana su se odlično snašli. Ponovno je doveden Marijan Maksan, lokal je zatvoren na nekoliko tjedana kako bi se mogao ušminkati s novom kartom, a otvoren je početkom studenog. I to veoma uspješno.
Dežman je u subotu bio pun do zadnje stolice, a na mnogim je stolovima pisalo “rezervirano”. Novi-stari Dežman izgleda osvježeno i privlačno, od vrhunskog osoblja, razigrane i elegantne atmosfere do apsolutno fenomenalnih koktela. Lista koktela je toliko atraktivna da sve želite probati, sa zanimljivim okusima i odličnim izborom alkoholnih baza. Večer smo započeli s The Illusionom, na bazi El Jimador Blanco tekile, kvrgave limete, mandarine i čaja od jasmina. Prekrasni The Illusion iskreno nas je iznenadio s obzirom da je riječ o slatkom koktelu, no nije umjetno zašećeren već ima nužne note slatkoće, s dovoljno elegancije i raskošnom uljastom teksturom.
Zatim smo probali Quantum Leap, odlično balansirani kiselkasti koktel. Precizni balans je odlika svih koktela koje smo probali u Dežmanu. Quantum Leap rađen je od izuzetno aromatičnog Christian Drouin Tres Pomme calvadosa, s notama pite od jabuka, crnog oraha i limete. Dolazi u atraktivnoj ružičastoj boji i apsolutno je zavodljiv, s pjenastom teksturom i odličnim okusima slatkoće jabuka, kiseline limete i zemljanosti i orašastih nota. Večer smo završili mezcal sourom soura kojeg srdačno preporučujemo . Uz koktele smo naručili i roast beef sendvič, jedno od jela s kojima Dežman povezuje koktele.
Lista jela je prilično jednostavna, ali efektna. Naš sendvič s hrenom i roast beefom je bio točno ono što nam je trebalo da nas vrati u život. Čini se da je Dežman mini uspio spojiti sve elemente koji čine vrhunski bar, od opipljivo dobre atmosfere zbog koje vam je žao otići, preko educiranog i susretljivog osoblja do vrhunskog izbora pića i osjećaja za mjeru do vrlo dobrih do odličnih koktela. Još jednom treba napomenuti da Zagreb trenutno ima tri koktel bara koji mogu u međunarodnu konkurenciju, prije samo tri godine, nakon završetka prvog koktelskog vala, bilo nezamislivo. Tri koktela i jedan sendvič platili smo 42 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.