Prije mjesec i pol najviše dva, chef Filip Horvat promovirao je novi Theatriumov meni, koji je bio najbolji dosad; krema od kamenica s kavijarom u ljušturama od hrskavog tijesta bila je prilično nevjerojatna. Prije nekoliko dana gospodin Horvat ponovno je temeljito obnovio meni.
Novi je Theatriumov meni još impresivniji od prethodnog, u što smo se uvjerili u petak navečer. Sinoć smo, među ostalim, u Theatriumu večerali izvrstan kremasti tartar od kozica s čilijem i vlascem i hrskavim čipsom od kozica. Čips nije pridonio samo atraktivnom teksturalnom kontrastu nego je snažno mirisao na bisque.
Baršunasta, raskošna juha od luka servira se s poširanim žumanjkom, pjenom od parmezana, hrskavcem od kruha i obiljem tartufa. Morski capuccino jedno je od najspektakularnijih jela koja se trenutno mogu naručiti u Zagrebu: capuccino sadrži lignje, kozice i ježinca, s dosta čilija; međuigra joda i čilija funkcionira upravo fenomenalno.
File kokota poširan je u bijelom vinu i maslacu pa poslužen s vrlo intenzivnim beurre blancom i tartufima, dok se file hrskave trilje od kamena servira s umakom od pistacija i kremom od celera. Svako Horvatovo jelo koje smo sinoć probali pažljivo je promišljeno, hedonističko i tehnički perfektno pripremljeno.
Uz jednu od najboljih ovogodišnjih večera u Hrvatskoj pili smo, među ostalim, puno elegantnog šampanjca Marc Hebrart Blanc de Blancs (13 eura za čašu), Erdorov Sivi pinot i Capellaníu, veliku bijelu Rioju iz 2018. povijesno važne vinarije Marqués de Murrieta. Theatrium je, uobičajeno, bio prepun. Otišli smo iza jedanaest, a u gornjoj blagovaonici nije bilo valjda ni jedne slobodne stolice.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.