Zlatni listići često se koriste u visokom slastičarstvu, kao atraktivan dekorativni element. Zlatni listići, zahvaljujući Salt Baeu i nekim njegovim lokalnim imitatorima, stavljaju se i na steakove. Ovdje se zapravo radi o kolosalnoj prevari, jer steakovi sa zlatnim listićima mogu koštati deset do petnaest puta više od normalnog steaka, kao u jednom trogirskom restoranu prije tri ili četiri godine.
Zašto je ovdje riječ o kolosalnoj prevari? Pa zato što zlatni listići nemaju nikakav okus, miris ni teksturu. Oni su potpuno neutralni. U serioznoj se kuhinji zlatni listići ne koriste barem četvrt stoljeća. Ni u jednom Michelinovim restoranu s dvije ili tri zvjezdice, baš nigdje u svijetu nitko nam nikad nije donio slano jelo sa zlatnim listićima. Relevantni chefovi zlatne listiće smatraju vrhuncem kiča. Zlatni su listići, dakle, opravdano nepoželjni u restoranskom kuhanju, ne računajući slastičarstvo. U kućnom se kuhanju zlatni listići nikad i nigdje nisu upotrebljavali, jer su teško nabavljivi, nepraktični, razmjerno skupi i, ponovimo, posve bezokusno. Zlato nema mirisa ni okusa.
Danas smo, nažalost, na jednom vrlo čitanom portalu koji uglavnom objavljuje recepte za kućno kuhanje, naišli na makarone sa sirom sa zlatnim listićima. Zar urednici tog portala uistinu misle da će njihovi čitatelji pohrliti u zlatarne tražeći jestive zlatne listiće kojih tamo ionako nema? Ili će početi pretraživati internet u potrazi za jestivim zlatnim listićima? I što bi, pobogu, zlatni listići trebali raditi na pašti sa sirom ? Koja je njihova funkcija u tom comfort food jelu? Riječ je o jednom od najkičastijih i najnepotrebnijih recepata koje smo ikad pročitali u hrvatskim medijima. Što slijedi? Zlatna pizza iz mikrovalne?
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.