Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZAŠTO STARA ŠKOLA NIJE USPJELA Vlasnici su zainteresirani za nekretninski turistički biznis, a Priska Thuring već dugo nije zainteresirana za profesionalno kuhanje

stara-skola-g

Jedan od prvih gostiju Stare Škole bio je čuveni hrvatski slikar, poznat i po svojoj strasti prema vinima i gastronomiji. Čuveni slikar, naš dugogodišnji prijatelj, nazvao je jednog dana u listopadu 2022. i rekao, doslovno: “Slušajte, ovi nisu normalni. Rakija je najskuplja u Istri, valjda skuplja nego u Grand Parku, a hrana je u najboljem slučaju prosječna i siromašna. Volim Prisku, ali dugo se nisam osjećao tako bezvezno, da ne kažem neku težu riječ, kao poslije večere u Staroj Školi.”

Niz naših znanaca i prijatelja potvrdilo je ove ocjene. Luka Peranić, recenzent Kulta Plave Kamenice, ni uz maksimalno poštovanje prema chefici Thuring nije uspio ocijeniti Staru Školu s više od -4. Dok je radila u Dubravkinom putu, kuhanje Priske Thuring ostavljalo je puno jači dojam. Otprilike istodobno kad je Priska Thuring ušla u Staru Školu, Giorgio Clai izašao je iz svoje vinarije, koja se nalazi skoro preko outa Stare Škole. Vinariju Clai odmah je napustio i njen dugogodišnji enolog Dimitri Brečević, vlasnik buzetskog Piquentuma. Što je zajedničko Staroj Školi i Vinariji Giorgio Clai?

Vlasnici.  Investitori u fenomenalno uređenu Staru Školu i u Claijevu vinariju uložili su dosta novca i u kompleks vila u mjestu Krasica blizu Buja. Dakle, Stara škola, brend Clai i apartmani/ vile kraj Buja dio su jednog te istog turističkog projekta, kojem je na prvom mjestu profit, što je ispravno i legitimno , ali im je kvaliteta hrane i vina sasvim razvidno na trećem mjestu, što je bilo vidljivo i po siromašnom sadržaju jelovnika u Staroj Školi, i po vrlo beskarakternim Claijevim vinima iz niže linije Baracija. Brendu Giorgio Clai ne može se dogoditi ništa gore nego da vina povezana s Claijevim imenom postanu beskarakterna.

No vlasnicima vinarije Clai i Stare škole to očito nije važno. Ili se naprosto ne razumiju u vina i gastronomiju. Kad je pak riječ o gospođi Thuring, ona nažalost bar sedam godina ne može definirati što da učini sa svojom karijerom pa je, eto, radila kao konzultantica za neki bezvezni bistro u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, pa kao privatna chefica, da bi u Staroj Školi utonula u mediokritetski odnos prema hrani. Spoj investitora kojeg nekretnine zanimaju više od hrane i chefice kojoj se više ne da maksimalno ozbiljno kuhati, odveo je Staru Školu u pomalo tužnu prosječnost koja očito nije mogla predugi trajati. Odlazak Priske Thuring iz Stare škole utoliko je logičan; ni jednoj se strani nije dalo raditi na ozbiljnijoj gastronomiji. Bojimo se da ni od nove faze Stare Škole ne treba očekivati ništa suštinski bolje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.