Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Arigato by Hrvoje primjer je restorana koji zaslužuje da preživi. Hrana je prilično dobra, atmosfera više nego ugodna, a osoblje profesionalno 

arigato

Arigato u Berislavićevoj ulici pokrenuo je simpatični Japanac iz New Yorka Soichiro Minami, koji je u Zagrebu želio afirmirati japansko kućno kuhanje. Arigato je u početku bio veoma originalan i dobar, da bi kasnije počeo pucati po šavovima; Soichiro se suočio se s nekim većim obiteljskim problemima, nije više mogao kontrolirati restoran, da bi se naposljetku trajno vratio u New York.

Arigato je preuzeo Hrvoje Horvatin, iskusni ugostitelj koji se afirmirao na Palmižani ali je zadnjih dvanaestak godina radio u Beogradu. Gospodin Horvatin ne razumije se previše u japansku kuhinju, no u restoranu je zatekao jednog mladog japanskog kuhara. Horvatin je odlučio pokušati s mediteransko japanskim fusionom, što znači da je Arigato počeo raditi sa svježom jadranskom ribom, uključujući srdele, tabinje i hamu (hama odležava u kojiju).

Gyoze s kozicama pune se svježim jadranskim kozicama pa ih u ponedjeljak nije bilo, jer tržnice dva dana nisu radile. Arigato by Hrvoje prije dva tjedna uveo je novi meni, koji je pametan, komercijalan i privlačan. Meni se sastoji od popularnih formata poput nekoliko vrsta ramena i gyoza, nešto katsua, curryja i teriyakija, kao i originalnih jela poput ribe u kojiju i glazirane hobotnice. Jučer smo u Arigatu prvo naručili gyoze sa svinjetinom, koje su bile vrlo ukusne, hrskavo-meke s pikantnim dodirom svježeg đumbira, a zatim zaista jako dobru hobotnicu. Meki krak hobotnice glaziran je žestoko umamiziranom mješavinom dashija, mirina i umaka od soje. Uz hobotnicu su nam donijeli bok choy i zarazno ukusnu japansku “salatu od krumpira” koja sadrži mrkvu, krastavce, marinirani ljubičasti luk, kuhano jaje i dashi. Hobotnica za 25 eura ujedno je i najskuplje jelo na Arigatovu meniju. Većina jela jeftinija je od 20 eura.

Arigato pokazuje tipične simptome restorana koji se bori da preživi. Primjerice, pokušali smo naručiti pjenušac Coletti, koji se toči na čaše. Mladi, vrlo ljubazni konobar iskreno nam je rekao da je boca otvorena prije četiri dana, pa da ne zna u kakvom je stanju pjenušac. Odgovorili smo da bi htjeli naručiti cijelu butelju, pa smo doznali da u restoranu nema druge butelje Coletti pjenušca osim ove otvorene prije četiri dana.

Nadalje, zbog greške u izradi znaka na fasadi ne piše Arigato by Hrvoje, nego samo by Hrvoje. Vlasnik nam je rekao da već pet mjeseci čeka novi znak. Nadalje, u ponedjeljak za ručak u Arigatu baš i nije bilo previše gostiju. U redu, ponedjeljak je najslabiji dan za restorane pogotovo ako je još i praznik. Arigato svakako zaslužuje da preživi; hrana je ukusna, nepretenciozna i poštena, osoblje ljubazno i dobronamjerno, a atmosfera jako ugodna. Sasvim dobar comfort food ručak, s buteljom odličnog bijelog pinota Cantine Terlan platili smo 84 eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.