Tvrtko Šakota neki nam se dan pohvalio kako ima još kolut ili dva pet godina starog Paškog sira OPG-a Škoda, kojeg je sam afinirao. Nama je, pak, jedan dragi prijatelj donio ovogodišnji sir Domagoja Škode. Koji nas je opasno impresionirao.
Škodin sir od ovčjeg mlijeka iz proljetne ispaše ima toliko intenzivan okus svježeg mlijeka, s puno raspjevanih herbalnih i floralnih nijansi, da se skoro svi drugi sirevi koji se proizvode u Hrvatskoj, pa i velika većina sireva s Paga, u usporedbi s njima doimaju tek kao industrijska roba.
Škodin je Paški sir istodobno veoma snažan i elegantan, bogatstvo aroma i okusa u sadašnjoj relativno mladoj fazi uistinu je nezabilježeno na cijeloj hrvatskoj sirarskoj sceni ne računajući najbolje Kumparičkine sireve, dok je mogućnost dozrijevanja ogromna, kao kod vrhunskih parmezana, u što smo se nekoliko puta uvjerili u Navu. Paški sir jedan je od potencijalno jačih hrvatskih gastronomskih brendova. Kad bi se na Pagu proizvodilo više sireva Škodina ranga, taj bi se potencijal brzo pretvorio u međunarodno prepoznatljiv adut nacionalne gastronomije. Škodin Paški sir ima samo jedan, ali ozbiljan problem. Zbog malih količina gotovo je nenabavljiv. Škodin sir nikad nismo vidjeli ni u jednoj zagrebačkoj trgovini niti u zagrebačkim restoranima, osim u Navu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.