Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VATRA I DIM Volim Ljuto, Mas Plenum i BBQ Backyard u petak su na Opatovini otvorili svoj zajednički pivski pub Barbeerian

“Ovdje smo išli na još veći tehnološki iskorak nego u riječkom Gobletu,” rekao nam je Zvonimir Pelko, idejni začetnik najambicioznijeg hrvatskog pivskog puba Goblet i vlasnik Mas Plenuma, firme za distribuciju craft piva, kad smo ga pitali ima li razlike između riječkog Gobleta i novootvorenog Barbeeriana. “Imamo češki točionik koji je miljama bolji nego drugi,” demonstrirao je Pelko dok nam je točio češko pivo Bernard s pjenom uzornom kao u cappuccinu.

Ovotjedno otvorenje Barbeeriana jedno je od uzbudljivijih ove godine. Nakon što je ljetos iz prostora na Opatovini izašao pub Craft Room, u njega je jesenas ušao Barbeerian, lokal koji ima ideju kako bi trebao izgledati novi, moderni pub koji povezuje ekspertno znanje o pivima, nešto laganije snackove, ozbiljniju hranu koja se nadovezuje na piva i ljute umake Volim Ljuto.

Barbeerian se kuha već neko vrijeme. Zvonimir Pelko i Goran Vrabec početkom ljeta ušli su u zajednički projekt u pomno uigranom partnerstvu. Pića i piva ostavljena su Pelku, jednom od najvažnijih stučnjaka za piva u Hrvatskoj, međunarodnog pivskog suca, a hrana i umaci gospodinu Vrabecu iz uspješne hrvatske firme Volim Ljuto, čije umake rado viđamo po stolovima restorana.

Ideja je prilično jednostavna, zapravo su mnogi željeli ostvariti ali je obično nedostajalo znanja s makar jedne strane. U nebrojeno bi mnogo pubova imali ili dobru pivu i groznu hranu, ili solidnu hranu i groznu pivu. Čini se kako je Zagreb sada dobio dobitnu kombinaciju. U petak u poslijepodnevnim satima probali smo presjek jelovnika i dobili dojam atmosfere koja će vladati u Barbeerianu.

Barbeerian je uređen s mjerom. U unutrašnjosti dominiraju tamniji tonovi cementa na zidovima, koje razbijaju ručno rađene slike mlade umjetnice iz Rijeke, a koje duhovito predstavljaju ponudu lokala. Prostor je dovoljno velik za otprilike osamdesetak ljudi i stvara osjećaj dobrog noćnog izlaska bez pretjerane gužve i buke.

Međutim, potencijal prostora je još i veći. Barbeerian ima luksuz u otvorenoj terasi na krovu, koja još nije uređena ali bi do proljeća mogla imati ključnu ulogu u kreiranju vibratnog osjećaja izlaska u pub. Također je dostupan i prostor u podrumu gdje se može napraviti mini pub za desetak ljudi u intimnoj atmosferi daleko od ostale publike. Barbeerian je ukratko dovoljno moderan i funkcionalan da bi trebao dati novi život bivšem Craft Roomu i čitavoj Opatovini koja je poznata kao pivska ulica.

Drugi dio priče je dakako hrana koja je zasad precizno i pametno pripremljena. Jelovnik je širok i primamljiv, a reprezentativan je za internacionalnu pub scenu. Tema jela su dim, vatra i ljuti umaci, što je izvrsno i originalno za žanr. Probali smo dimljena pileća krilica panirana u panko mrvicama koja su ostavila možda i najbolji dojam na jelovniku. Barbeerianova dimljena krilca kombinaraju najbolje od pohanih i dimljenih jela te su zaista slasno ukusna.

Sendvič sa carskim mesom podjednako je primamljiv, dok su burgeri među boljima i zabavnijima u gradu. Barbeerianu trenutno nedostaje glavni dio Texas holy trinity grila, brisket. Sami vlasnici, koji su proveli nekoliko mjeseci u Americi proučavajući žanr BBQ-a, kažu kako još nisu spremi za ambiciozni zalogaj poput brisketa, jer jednostavno ne mogu pronaći dovoljno dobro meso za njega. Međutim nadaju se da bi do proljeća sljedeće godine mogli riješiti i taj problem.

Pivski dio ponude je impresivan i temeljit. Cijelo osoblje prošlo je strogu edukaciju točenja pive na tap, a pub trenutno nudi izbor od 12 piva na tapu. Nekoliko njih će biti u stalnoj postavi, dok će se određeni dio rotirati. Jedan od highlightsa svakako je i posebno dizajnirana APA koju Zmajska pivovara proizvodi samo za Barbeerian, a tu su i belgijski favoriti poput Delirium Tremensa i plavog Chimaya. Cijene koje se kreću u lokalu su korektne. Pive koštaju od 2,5 do 5 eura na tapu, a cijena nijednog jelo ne preskače 15 eura. Barbeerian bi svakako trebao postati jedno od energičnijih zagrebačkih mjesta koje će dodatno revitalizirati Opatovinu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.