Maredo je steakhouse i gastrotainment restoran s dobrim sushijem. Na MasterChefu Maredova chefa Marija Mihelja brendiraju kao šaptača steakovima. Ali danas smo u Maredu pojeli dva izvrsna vegetarijanska jela, koja spadaju među najukusnija u svom žanru u Zagrebu.
Nije nam se jelo meso, što nam se u zadnje vrijeme sve češće događa. Pa smo iz vegetarijanske sekcije Maredova menija, koja nije kratka, naručili njoke od buče na kremi od buče, s bučinim uljem i bučinim košticama. Precizno filetirane naranče, bez bijelih membrana, dale su ovom dubokom, srčanom i slatkastom zimskom jelu neophodnu svježinu.
Chef Mihelj odlično je pogodio omjere između slatkog, blago kiselog i dubokog, umamijevskog okusa koji dolazi iz bučina ulja i bučinih koštica.
No, glavna je atrakcija ultrahedonistička tekstura njoka od buče. Gospodin Mihelj prije više od deset godina radio je u Mundoaki Tvrtka Šakote gdje je, očito, naučio, pojedine profesionalne trikove koje svakodnevnu hranu podižu na razinu delikatese. Njoki su bili blago zapečeni i hrskavi s donje strane a meki s gornje strane.
Maredo ustvari priprema njoke kako se pripremaju gyoze. Rezultat je zaista izvrstan, osobito u kontekstu sezonskog comfort fooda. Probali smo i velike kriške kupusa pečene na roštilju, koje se poslužuje na kremi od mrkve s umakom/crumbleom od prženih lješnjaka. Porcija je ozbiljno velika pa Maredov grilani kupus zaista može funkcionirati kao glavno jelo a da ni ne pomislite ne meso. Kupus je bio snažan, bogat i razmjerno kompleksan: kompleksnost u grilanom kupusu nije nešto što bismo očekivali ali eto, može se. U Maredu, steakhouseu sa sushijem, pojeli smo iznimno dobar vegetarijanski ručak, što govori inteligentnoj diversifikaciji Maredova menija.
Publika, osobito ženska, koja petkom i subotom navečer pune Maredo ne mora jesti odležane mramorirane steakove od četvrt do pola kilograma. Veoma dobar ručak u Maredu, s buteljom Veraldine Malvazije iz lanjske berbe platili smo 77 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.