Na međunarodnom ocjenjivanju gelata Sherbeth koje se svake godine održava u Palermu, proglašeni su najbolji zanatski gelati na svijetu. Pobjednik ne dolazi iz Italije, kako bi se očekivalo. Najbolji gelato na svijetu, presudio je žiri, radi se u Kini.
Ako uzmemo u obzir legendu da je sladoled u Italiju stigao upravo iz Kine s Marcom Polom, može se reći da se krug zatvorio. Najboljim gelatom na svijetu u Napulju je proglašen onaj iz gelaterije Sette iz Huangzoua, koju vode Bang Gai i Ivy Li. Sette je pobijedio s gelatom Limunovo stablo, posvetom Siciliji i Palermu.
Sladoled je napravljen od sicilijanskih limuna, s malo sicilijanskog maslinovog ulja ali glavni sastojak je aquilaria, vrlo starom aromatičnom biljkom iz južne Kine koja se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini i u parfumerskoj industriji. Hong Kong je dobio ime po aquilariji (Mirisna luka) jer je bio glavna izvozna luka sirovina za mirise među kojima je ova biljka bila najvažnija.
Drugo mjesto osvojili su Alessia Palmitessa i Giacomo Banchini iz Cioccolaterije Banchini u Parmi, koji su se natjecali s gelatom fior di cascara, napravljenim od 80-postotne Ecuador čokolade s cascarom od kakaa (fermentirane sušene kožice ploda) cvijetom kadifice i gelom od sluzi iz mahuna kakaovca. Treće mjesto također je pripalo talijanskom majstoru, osvojio ga je Riccardo Primiani iz gelaterije Da Teo di Sorbolo iz Parme, s gelatom od cascare od kave kojima je infuzirao mlijeko i vrhnje obogaćeno medom od pajasena, sa sumatranskim Andaliman paprom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.