Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OSIJEK SE BUDI Najveći grad Slavonije i Baranje polako prerasta u gastronomsku metropolu

lulu-vina

Prije desetak godina u Osijeku niste imali gdje jesti. U redu, Tomica Đukić jest kuhao u hotelu Osijek, ali je ondje bio nužno osuđen na hotelsku logiku sastavljanja menija, koja nije odveć inspirativna. U American Baru Dollar Nenad Komes pekao je odlične steakove, ali je vinska karta bila katastrofalna. I to je bilo sve.

Prije tri ili četiri godine stanje s osječkom restoranskom scenom dodatno se pogoršalo jer je Tomica Đukić otišao raditi u Gradsku bolnicu, dok se Nenad Komes vratio u Zagreb. Crna svinja u Čepinu postala je najprivlačniji osječki restoran. U Baranji se moglo dobro jesti u nekoliko gostionica koje su se, s iznimkom jedne ili dvije, bavile jako, ali baš jako rustikalnom hranom; nikome, primjerice, nije padalo napamet da vadi  šiljate, opasne kosti iz pohanog šaranova “filea”.

Unatrag dvije godine gastronomska situacija u Osijeku i njegovoj okolici  drastično se poboljšala. Tomica Đukić, dugogodišnji chef hrvatske nogometne reprezentacije, sada kuha u velikom restoranu vinarije Josić u Baranji.

Michelinov i Masterchefov Goran Kočiš donedavno je kuhao u hotelu Waldinger, a sad u Osijeku priprema samostalni projekt. Chef Marko Alilović vratio se i iz Zagreba i u Osijeku otvorio fusion bistro Lulu  gdje se ramen kuha dva dana a fattush priprema s dimljenim šaranom. Na Tvrđi, starom, veoma lijepom dijelu grada, organiziraju se večere s pairingom s destilatima. Crna svinja i dalje je u solidnoj formi, u što se ovih dana uvjerio i naš recenzent Luka Peranić. U Osijeku rade najmanje dvije vrlo dobre pizzerije, Novi salon i Bocconcino.

Naposljetku, u Osijeku se otvara prvi slavonski Batak. Batak se otvara isključivo u gradovima koji imaju ozbiljniji potrošački potencijal. Osijek očigledno gastronomski raste što je povezano s ekonomskim jačanjem najvećeg slavonskog grada. Jasno je da osječki restorani moraju još puno raditi i da se moraju svakodnevno poboljšavati. Ali Osijek polako postaje najzanimljivija gastronomske destinacija kontinentalne Hrvatske poslije Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.