Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Henri Giraud Aÿ Grand Cru MV 17 aristokratski je šampanjac namijenjen kupcima koji razumiju vrhunska vina

Henri Giraud iz Aÿa jedna je od najmanjih šampanjskih kuća. Henri Giraud proizvodi samo 250 tisuća boca godišnje. Šampanjske kuće, dakle proizvođači koji i otkupljuju grožđe ili mošt ili vino, tipično pune od pola milijuna do više od deset milijuna boca godišnje. Moët i mnogo više. Henri Giraud toliko je mali i samozatajan da je Robert Parker jednom napisao kako je riječ o najboljem šampanjcu za kojeg nikad niste čuli.

Hrvatski kupci, srećom, već veoma dugo znaju za vina ove obiteljske šampanjerije iz Aÿa. Šampanjce Henri Giraud prije više od 20 godina počeo je uvoziti Goran Petković. Sada, pak, Giraudove šampanjce distribuira zadarski Atrox Borisa Dešpoje.

Sinoć smo kušali multivintage Aÿ Grand Cru MV 17, koji je godinama bio poznat kao Fût de Chêne. Radi se jednom od tri elitna Giraudova vina. Giraudove prestižne šampanjce lako je prepoznati i po povijesnom šampanjskom čepu s metalnom “potkovom”. Zanimljivo je da je unatrag nekoliko godina Ruinart počeo koristiti takve čepove za odležavanje svoje prestižne linije Dom Ruinart, uz obrazloženje da oni propuštaju manje kisika od krunskih čepova koji se uobičajeno koriste za odležavanje šampanjaca prije degoržacije.

Aÿ Grand Cru sastoji se od 80 posto crnog pinota i 20 posto chardonnaya , s oko trećinu rezervnih vina. Fermentira i odležava 12 mjeseci u malim drvenim bačvama, s visokim postotkom novog argonskog hrasta. Od godine 2016. Henri Giraud ukinuo je inoks: riječ je o jednoj od rijetkih šampanjerija koja uopće ne koristi inoks. Šampanjac se degoržira poslije četiri godine na kvascima, s dosageon od pet grama.

Vino je istodobno aristokratski strogo i doslovno golemo: ne znamo za puno šampanjaca većega tijela. Bouquet je intenzivan i moćan skoro kao kod velikih bordeauxa, s tim da ovdje dominiraju vanilija, brioš, zrelo žuto voće, začini i onaj specifični vinski miris tipičan za Krug i vintage Bollinger. Boja je zlatna kao kod Montracheta. Struktura je vertikalna, sa snažnom crtom kiseline ali i s dosta finih tanina, tekstura potpuno kremasta a okus raskošan, dug, krušno- začinski vinski, s naglašenom slanošću i mineralnošću na završetku.

Giraudov Aÿ Grand Cru MV 17 spektakularno je gastronomsko vino, koje se odlično slaže s tartufima, dimljenim lososom, tartar biftekom, kremastim sirevima poput Brillat Savarina ili Reblochona, ali i tvrdim sirevima poput raritetnog Škodinog Paškog sira.

Ay Grand Cru jedan je od onih rijetkih bijelih šampanjaca koji se mogu servirati i uz steakove, osobito uz wagyu. Giraudov Aÿ Grand Cru nije jeftin, ali vrijedi svaki cent koji na njega potrošite. I više.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.