Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KVARNER REGIJA GASTRONOMIJE 2026. Objavljen je Manifest kvarnerske gastronomije. Napisali su ga chef Zdravko Tomšić i Irina Ban

U Opatiji je predstavljen Manifest kvarnerske gastronomije. Manifest, čiji su autori chef Zdravko Tomšić i konzultantica Irina Ban, predstavlja važan korak u razvoju i afirmaciji Kvarnera kao ključne hrvatske gastronomske regije. Manifest je nastao uz podršku TZ Kvarnera koja vodi projekt Kvarner Europska regija gastronomije 2026. Donosimo točke Manifesta kvarnerske gastronomije, koji bi trebao biti blueprint za budući regionalni gastronomski razvoj Kvarnera.

1. Istraživanje i katalogizacija baštinskih namirnica, jela i vještina pripreme, s ciljem razumijevanja autohtonih okusa i očuvanja nematerijalnog gastronomskog nasljeđa teritorija.

2. Afirmacija identiteta kvarnerske gastronomije kroz lijepu različitost primorske, otočne i goranske kuhinje, s tri pripadajuće kulture običaja i stola.

3. Poštivanje sezonalnosti namirnica u ugostiteljskoj ponudi, s ciljem isticanja njihovih najboljih organoleptičkih svojstava.

4. Inovativno i kreativno korištenje suvremenih kuharskih tehnika u pripremi i prezentaciji kvarnerskih jela, a uz poštivanje autohtonih okusa.

5. Poticanje poljoprivredne proizvodnje i ugostiteljske upotrebe kvarnerskih ili istovjetnih tradicijskih proizvoda i prerađevina od povrća, voća, ribe, mesa i mlijeka.

6. Poticanje uzgoja kvarnerskih autohtonih i lokalnih sorti voća i povrća te autohtonih i lokalnih pasmina domaćih životinja.

7. Poticanje izvrsnosti u gastronomskom lancu, od uzgoja i ulova do prijevoza, pripreme, ponude i prezentacije kvarnerskih lokalnih jela i namirnica, s ciljem jačanja kvalitete proizvoda i usluga, pouzdanosti izvora i autohtonosti okusa.

8. Vraćanje jela domaće kuhinje na obiteljske stolove, te osobito u ustanove za odgoj i obrazovanje djece i mladih.

9. Poticanje udruživanja proizvođača i chefova s Kvarnera s ciljem razmjene znanja, stjecanja novih vještina te standardizacije kvalitete.

10. Povezivanje i suradnja dionika iz područja poljoprivede, ugostiteljstva, politike, obrazovanja i znanosti, civilnog društva i građanskih inicijativa s ciljem jačanja identiteta regionalne kvarnerske gastronomije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.