Bruno Paillard osnovao je istoimenu šampanjeriju 1981. u Reimsu kad je imao 28 godina. Paillard nije došao iz vinarskog ili vinogradarskog miljea, nego iz financijske industrije. Danas je Bruno Paillard prilično ugledna kuća s 26 hektara vinograda, što je dovoljno za trećinu proizvodnje.
Paillard godišnje pušta na tržište oko pola milijuna boca šampanjca. NPU znači nec plus ultra. Radi se o prastaroj izreci koja se javlja i u oblicima non plus ultra i ne plus ultra. Nec plus ultra znači da bolje ne može. Želimo li se barokno izražavati, mogli bismo reći i bolje od najboljeg. Bruno Paillard dosad je proizveo samo osam berbi šampanjca NPU: 1990, 1995, 1996, 1999, 2002, 2003, 2004. i 2008.
Mnoge poznavatelje šampanjca vjerojatno čudi da je u ovu ekskluzivnu kolekciju uvrštena i 2003. jer je 2003. bila veoma vruća berba koja nije dočekana dobrim ocjenama. Međutim, NPU je šampanjac punog, velikog tijela koji voli jako zrelo grožđe.
Berba 2008. bila je, pak, uz 2012. možda zadnja klasična šampanjska godina prije nego što je globalno zatopljenje vjerojatno zauvijek promijenilo klimu najhladnije francuske vinske regije. Berba 2008. počela je 15. rujna i trajala puna tri tjedna, s umjerenim dnevnim i niskim noćnim temperaturama što je grožđu omogućilo da dostigne punu zrelost bez pada kiselina i rasta pH. Stoga se šampanjci iz 2008. smatraju podesnima za veoma dugo dozrijevanje: Dom Perignon i Cristal prvo su lansirali berbu 2009. a zatim 2008.
Bruno Paillard proizvodi NPU od 50 posto chardonnaya i 50 posto pinot noira sa sedam grand cru područja. Radi se o Cramantu, Bouzyu, Ogeru, Les Mesnilu sur Oger, Verzenayu, Chouillyu i Mailly Champagneu. Vino fermentira u malom drvu i ostaje u bačvama deset mjeseci. Poslije punjenja u boce NPU odležava deset godina na kvascima. Poslije degoržacije dozrijeva još dvije godine u Paillardovim podrumima.
NPU iz 2008. pojavio se na tržištu 2021. Wine Advocate procjenjuje da ga je najbolje piti između 2025. i 2040. Mi smo ga pak otvorili sinoć, jer nismo htjeli čekati Novu godinu. NPU apsolutno opravdava svoje ime. Bouquet je prebogat i prekompleksan: sadrži citruse, pržene lješnjake, brioše, kavu, jabuke, kruške i ponešto začinskih elemenata.
Tekstura je kremasta i vibrantna, prepuna energičnih, snažnih, sitnih mjehurića. Struktura je vertikalna i oštra s briljantnim kiselinama, a okus svijetao, snažan, postojan, gust na srednjem nepcu i intenzivan, veoma dug na završetku obilježenom nijansama krede. Paillardov NPU iz 2008. jedan je od najimpresivnijih šampanjaca na svijetu. Sinoć smo ga pili uz debelo rezani dimljeni losos, ultrakremasti Époisses i teški, tamni raženi Noelov kruh. No, voljeli bismo ga probati uz jaja na oko s bijelim tartufima i uz tartar biftek. Kavijar se podrazumijeva.
NPU iz 2008, kao i druge šampanjce Brune Paillarda, distribuira zadarski Atrox.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.