Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KVARNERSKA TRADICIJA Vlasnica Plavog podruma Daniela Kramarić napisala nam je recept za briljantnu sušenu hobotnicu s bijelim tartufima

Na buri sušeni štokalj, hobotnica, stoljetna je tradicija otoka Raba. Pred više od 30 godina, Josip Tariba, moj tata ali i vrsni restorater, u vrijeme kada smo se “sramili” naših tradicionalnih jela u vrhunskim restoranima na kartu Amfore uveo je tradicionalnu fritaju od sušenog štoklja kao sjećanje na svoje djetinjstvo.

Sušeni štokalj (hobotnica)

U vrijeme kad nije bilo hladnjaka, a niti hrane nije bilo u izobilju, hobotnica se lovila i sušila na buri, pa je nije nedostajalo. Oduvijek se bura kod nas na Kvarneru koristila kao medij u gastronomiji. Još od vremena Liburna. Nekad su bure bile redovite i česte, prošli tjedan na Rabu su imali nezapamćenih 8 dana cjelodnevne rose. Danas se koriste i dehidratori, a nekad je pred svakom kućom bila brkljača, od oguljenih grana primorske smreke.

Na njoj se i roba sušila, kao i raža, mačka, pas i oslić. Riba i štokalj su se sušili kako bi se na Badnjak blagovalo. Tada se štokalj pripremao s krumpirom na maslinovom ulju. Drugoga ulja nije ni bilo. Sadržajan i bogat okus našeg rapskog, kvarnerskog štoklja i danas je sinonim luksuza i velikih fešti.

Plavi podrum  Sušeni štokalj

za 4 osobe

Sastojci

  • 120 g sušenog štoklja
  • 4 poširana jaja
  • 120 g espume od krumpira
  • 2 dehidrirana žumanjka
  • 15 g istarskog bijelog tartufa

po želji ukrasiti naribanim dehidriranim žumanjkom, prahom od cikle, peršina i dehidriranim crnim maslinama 

Sušeni štokalj narezati na tanke kolutiće i pofrigati na maslinovom ulju

Poširati jaja, klasično ili 1 sat na 64 stupnjeva  

Za pjenu od krumpira 

  • 250 g krumpira
  • 25 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 1 g soli
  • 50 ml vode u kojoj se kuhao krumpir 

Krumpir skuhati i protisnuti, dodati ostale sastojke, optimalno u Thermomixu ali može i klasično.

Smjesu uliti u sifon za umak, koristiti dvije ampulice 

Slaganje tanjura

Na pofrigani štokalj staviti poširano jaje i sve prekriti pjenom od krumpira. Bijeli tartuf, obilato narezani bijeli tartuf, jedini je u stanju komplementarno se nadovezati na jednako intenzivan miris štoklja. Divotica! 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.