Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MasterChefovi suci izgledaju strože i ozbiljnije. U sinoćnjoj su epizodi Goran Kočiš i Mario Mihelj vrlo precizno rekli natjecateljima u čemu su griješili

Jedno mjesec dana nismo gledali MasterChef, jer ga poslije zaista kompromitantno loših početnih epizoda više nismo mogli gledati. Sinoć smo ga napokon pogledali, i moramo priznati da smo ostali prilično iznenađeni. Stekli smo dojam da se hrvatski MasterChef počeo mijenjati.

Prvo, uobičajeni konflikti i vrijeđanja među kandidatima u sinoćnjoj su epizodi svedeni na tek nešto sitnih podbadanja. Ako se radi o trajnoj promjeni intonacije MasterChefa a ne o iznimci, to valja pozdraviti. Drugo, u jučer emitiranoj epizodi chefovi Mario Mihelj i Goran Kočiš zaista su profesionalno odradili svoj posao. Natjecatelji, podijeljeni u dvije ekipe, trebali su na otvorenom ispeći nekoliko jela na roštilju, pripremiti par salata, dipova, priloga i kruhova i tortilja. Goran Kočiš žestoko je iskritizirao nekog momka koji je meso stavio na roštilj osamdeset minuta prije posluživanja, uz obrazloženje da će ga prvo ispeći 60 do 70 posto, pa dovršiti pred početak servisa. Kočiš je mladom roštiljaru objasnio da zaista nema ničeg goreg od podgrijanog mesa s roštilja.

Suci su jednako precizno definirali pogreške u tortiljama i uštipcima, koji su bilo sirovi i tvrdi, pa pogreške u profiliranju okusa pojedinih jela, kao i greške u organizaciji rada i u prezentaciji. Zaključili su, relativno blagim, pristojnim ali dovoljno razumljivim riječima, da sve to nije ništa valjalo, osim jednog ili dva jela. Takvu sudačku izvedbu u MasterChefu nismo vidjeli od vremena kad su sudili Dino Galvagno i Andrej Barbieri.

Jedino takvo, kritičko i profesionalno precizno ocjenjivanje kandidata ima smisla. Bilo bi jako korisno ako su producenti MasterChefa odlučili podržati ozbiljno, kompetentno suđenje. Bilo bi to i logično, jer ove sezone za razliku od niza prethodnih MasterChef napokon ima dva kulinarski kompetentna suca. No, strateški problem MasterChefa ostaju natjecatelji. Jasno je da producenti Nove TV kandidate ne biraju po talentu i znanju nego po potencijalu za dizanje gledanosti. Međutim, producenti natjecateljima zaista moraju osigurati minimalan profesionalni trening prije početka snimanja, što se već godinama ne radi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.