Popeti Ama Dablam monumentalni je izazov, koji zahtijeva izuzetne fizičke i tehničke vještine ali i izdržljivost, mentalnu snagu i prilagodljivost. Strmi, izloženi teren u kombinaciji s visinom, Ama Dablam čini vrlo teškim usponom, ali nagrada je tim veća. Ama Dablam nije najviši ni najopasniji uspon, ali je jedan od tehnički najzahtjevnijih zbog golemih vertikala, klasik među alpinistima i uspon kojim i oni najiskusniji pomiču svoje granice.
Tako na svom blogu jedan alpinist opisuje himalajski vrh Ama Dablam u Nepalu. Zašto na gastronomskom portalu pišemo o alpinizmu? Zato što je izvršni chef Aminessa Matija Bogdan, upravo popeo Ama Dablam, “Himalajski Matterhorn.”. Prema zadnjim stastistikama s kraja 2023, Ama Dablam je dosad penjalo 1525 ekspedicija, do vrha je stiglo 5715 alpinista, a 34 ih je umrlo na planini.
Bogdan je fotografije s vrha Ama Dablam objavio na svom Instagram profilu, s osnovnim podacima. Njegova ekspedicija iz Kampa 2 je krenula 31. listopada u pola deset navečer, na vrhu su bili u 8:41 ujutro, a u Kamp 2 su se vratili do 16:30. “Ovo nije planina, ovo je zvijer,” napisao je vidno ponosni Bogdan na Instagramu i uskoro najavio detaljniju priču od svom velikom poduhvatu.
Matija Bogdan, koji je karijeru napravio u londonskom The Ledburyju chefa Bretta Grahama, jednom od najboljih restorana na svijetu, u Hrvatskoj je radio u Manu a danas je chef fine dining restorana hotelske grupe Aminess. Jedan od najboljih hrvatskih chefova, Bogdan je strastveni alpinist, i prilično smo uvjereni da Ama Dablam neće biti njegov najveći penjački uspjeh. Čestitamo
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.