Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZAGREPČANI TROŠE VIŠE OD AUSTRIJANACA? U Taču je u srijedu oko tri bilo toliko mnogo gostiju da je u ulici koja se penje do Tača ponestalo mjesta za parkiranje

“Moj prijatelj koji sada radi u istočnoj Austriji rekao mi je da se promet u njegovu restoranu u zadnjih par mjeseci prepolovio. Pošto je otišao Zagreb pitao me što se to dešava s Hrvatima. Zašto Hrvati toliko troše? Čovjek kaže da su zagrebački restorani neusporedivo puniji od austrijskih. A nisu bitno jeftiniji,” pričao nam je danas za vrijeme ručka u prepunom Taču na Vrhovcu, voditelj jedne od važnijih i uspješnijih hrvatskih tvrtki za distribuciju vina. Scena u Taču u srijedu oko tri popodne, dala mu je za pravo.

Dakle, u sve tri Tačeve sale u tri popodne vidjeli smo točno tri slobodna stola. U restoranu je ručalo barem sedamdeset gostiju. Tač je postao toliko popularan da sada ondje radi čak 22 ljudi. Tač, obiteljski restoran osnovan prije nešto manje od trideset godina, prerastao je u ozbiljni, vrlo profesionalni manufakturni pogon.

Tač nije i ne može biti jeftin jer radi s najboljom robom. Danas su se na crnoj ploči kraj ulaza isticali Ipšini bijeli tartufi, srdele na savor, foie gras i puževi, dok su u vitrini sa živim ribama briljirali veliki škampi i kovači. Za svim su se stolovima otvarale butelje jačih vina.

Mi smo zahvaljujući momcima iz Lu Me Ekskluziv pili fenomenalni Lanson Les Clos iz 2007. Lansonov Les Clos jedan je od svega nekoliko vinograda u samom gradu Reimsu, metropoli Champagne. Hrana je bila vrlo dobra do izvanredna: sirova tuna prezentirana s dva različita reza spada u kategoriju fenomenalna. Bučnica i krumpirača bile su odlične ali prezasitne za za višesljedni ručak. Tako bogata jela trebala bi se služiti u manjim porcijama. Gulaš od puževa iz Benkovca impresionirao nas je zato što obožavamo puževe a nigdje u Hrvatskoj ne možemo jesti puževe koji ne dolaze iz konzerve. 

Naposljetku,šanpjer je bio uzorno sočan, a blago mlado zelje uz šanpjera bilo je genijalno. Upravo ulazimo u sezonu zelenog povrća, što Tačova gastronomska ideologinja Vesna Miletić maksimalno poštuje. Tač je i danas bio u uobičajeno vrhunskoj formi. No, još nam je snažniji dojam ostavila gužva u tom restoranu, u koji nitko ne dolazi slučajno jer je Tač četiri kilometra udaljen od najbliže pješačke zone. Kad vam je usred tjedna za ručak restoran prepun gostiju koji su došli samo zbog vaše hrane,bez ijednog slučajnog prolaznika, znači da ste zaista dobri i traženi.

Kad su u Zagrebu u srijedu za ručak restorani koji nisu jeftini gotovo prepuni, to znači da Zagreb zaista troši. Više nego ikad prije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.