
Ovog smo proljeća u starinskom pariškom restoranu Maison Alsace ostali frapirani kad smo na jelovniku pročitali Sauerkraut with Fish, kiselo zelje s ribom. Nažalost, alzašku gastronomiju poznajemo sasvim površno, pa nismo znali da je riječ o dugogodišnjoj konvenciji. U Alsaceu kiseli kupus jedu sa svim i svačim, pa tako i s masnim ali i bijelim ribama.
Naš riblji kiseli kupus bio je poslužen s dva filea lososa i dva filea brancina. Jelo je bilo prilično bezvezno, ali daje za misliti. U raznim istočnim kuhinjama, od turske, preko libanonske do bengalske, dolme punjene ribom dio su dugogodišnjih gastronomskih tradicija. U zemljama umjerene klime dolme se često rade od lišća vinove loze, dok se u Indiji za dolme s ribama i rakovima koristi lokalno, za nas donekle egzotično povrće poput potala. Bilo bi stoga zanimljivo vidjet može li se sarma, ikonografsko jelo koje će s padom temperatura ući u sezonu, napraviti i u ribljoj varijanti.
Znamo da ovo barem u hrvatskom kontekstu zvuči kao svetogrđe (premda se u susjednoj Bosni dijele recepti za sarmu s dimljenim šaranom). Tuna, losos, skuše, srdele, smuđ, pastrve, dimljeni pa čak i svježi šaran mogli bi poslužiti kao punjenje za listove kiselog kupusa, koje bi trebalo relativno kratko kuhati. A sušena hobotnica, sušeni morski pas ili dimljene dagnje mogle bi odigrati ulogu kobasica i rebarca. Pancete se nipošto ne bismo odrekli ni u ribljoj varijanti sarme. U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo kad bi se neki gastronomski hrvatski restoran upustio u eksperiment s ribljom sarmom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.