Pušipel je brendirano ime za međimurska vina od šipona, furminta i moslavca: riječ je o različitim nazivima za jednu te istu sortu. Mohokos je potencijalni međimurski grand cru. Dvanajščak Kozol jedna je od tri najvažnije vinarije u Međimurju uz Štampara i Cmrečnjaka.
DK-ov Pušipel Prestige Mohokos iz 2021. vino je o kojem je s puno komplimenata u Decanteru pisala i veoma poznata američka vinska publicistica Katherine Cole pošto je u proljeće ove godine posjetila Hrvatsku.
Danas smo u zagrebačkom Vinodolu naručili butelju DK-ova Mohokosa iz 2021. godine s distinktivnom, zelenom etiketom. Vino je uistinu blizu fenomenalnom. Scenu pušipela ne poznajemo dovoljno detaljno da bismo mogli donositi definitivne ocjene. No u konkurenciji svih međimurskih šipona koje smo probali od pandemije do danas, DK-ov Pušipel Prestige Mohokos ostavlja uvjerljivo najsnažniji dojam.
Riječ je o iznimno dubokom i višeslojnom, vrlo svježem vinu naglašene mineralnosti ali i jako sočnom. Zaista ne možemo zamisliti puno impresivniji pušipel od Dvanajščak Kozolova Prestigea Mohokos iz 2021. godine. DK-ov single vineyard pušipel fino je pratio salatu od plavog raka s hrskavim kombuom i krutonima, a još bolje grilanu lignju u umaku od maslaca i čilija sa svježim, zelenim, pikantnim čilijem.
No, daleko se najbolje složio s možda najboljim jelom koje smo dosad probali u Vinodolu, restoranu u kojem barem deset godina jedemo prosječno dvaput tjedno. Radi se o konfitiranoj buči u dashiju od gljiva s pečenim kestenima. To jelo od devet eura chefa Kristiana Godinića, koji se upravo vratio iz Katalonije, uistinu čini razliku i zaista se fantastično slaže s DK-ovim Prestige Pušipelom s Mohokosa. I Mohokos koji košta oko 36 eura i dashi koji ne košta ništa s obzirom na svoju visoku, plemenitu klasu, pokazuju da se u centru Zagreba usprkos stalnim poskupljenjima i dalje može odlično jesti i piti za široko prihvatljiv novac.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.