Mnogo ljudi, ne samo u Hrvatskoj misle da je Gordon Ramsay globalna televizijska superzvijezda koja nema previše veze s ozbiljnim kuhanjem, baš kao njegov medijski arhirival Jamie Oliver. U stvarnosti, Gordon Ramsay jedan je od najvećih britanskih chefova u povijesti gastronomije Ujedinjenog Kraljevstva.
Ramsay je stekao visoki profesionalni renome u londonskom fine dining restoranu Aubergine koji je još 1997. godine dobio dvije Michelinove zvjezdice. Godinu dana kasnije Ramsay je otvorio Restaurant Gordon Ramsay u Hospital Roadu u kvartu Chelsea, koji je 2002. godine dobio tri Michelinove zvjezdice. Restaurant Gordon Ramsay i danas ima tri zvjezdice. Nikad nijedan londonski restoran nije uspio zadržati tri zvjezdice dulje od dvadeset godina. Nekoliko godina kasnije Ramsay je otvorio restoran u čuvenom hotelu Claridge’s u kojem smo negdje 2006. ili 2007. pojeli najukusnijeg poširanog brancina u životu, obloženog s puno kavijara. Petnaestak godina kasnije, još ga nijedan nije stigao. Zanimljivo je da je u Claridge’su kuhao Jeffrey Vella, šef rovinjskog Cap Aurea.
Prije 14 godina Ramsay je u jednako legendarnom hotelu Savoy otvorio Savoy Grill, koji je vrlo brzo dobio jednu zvjezdicu. Pred Božić 2012. večerali smo u Savoy Grillu, poslije fenomenalne izvedbe Čehovljeve Tri sestre u obližnjem kazalištu. Jeli smo velikog lista dovršenog za stolom i tartar biftek miješan za stolom. Evo recepta za tartar biftek u Ramsayevu Savoy Grillu.
Chef Gordon Ramsay, Savoy Grill, London
Sastojci
za četiri osobe
Za gel od kiselih krastavaca
Za garniranje
Vrlo oštrim nožem nasjeckajte biftek na sitne kockice
U staklenoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim konfitiranih žumanjaka i dodataka za garniranje. Začinite po ukusu.
U zdjelu dodajte meso, pa dobro promiješajte.
Na svaki tanjur položite metalni prsten promjera 100 milimetara. Stavite tartar biftek u prstenove, pa ga stražnjim dijelom žlice pritisnite prema dolje kako bi površina postala posve ravna. Pažljivo uklonite prsten.
Kako konfitirati žumanjke
Širu posudu za kuhanje umaka napunite dopola maslinovim uljem
Razbijte četiri jaja i pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjci moraju ostati cijeli
Prebacite žumanjke u maslinovo ulje i kuhajte u pećnici sat vremena na 65 stupnjeva.
Kako napraviti gel od kiselih krastavaca
Pomiješajte tekućinu iz tegle kiselih krastavaca s agar agarom i miješajte dok se ne formira gel
Kako servirati
Na tartar biftek prvo stavite žumanjak, okružite ga s par točkica gela pa dodajte listove dragoljuba, kriškice kiselih krastavaca i komorača.
Vinska preporuka Ova elegantna verzija tartar bifteka kao modernog klasika, traži elegantno crno vino s dosta svježine. Crni pinot logičan je izbor, a konkurencija je srećom sve brojnija: Korak, Tomčeve Dvije Zime, Šemberov Vučjak, Amarant Dvanajščak Kozola, Erdoro, Krauthakerov Crni pinot, Colettijev Crni pinot… Vrijedilo bi svakako probati i s Bibichevom ili Sladićevom lasinom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.