Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Klaudio Ipša, legendarni tartufar, maslinar, vinar i veteran Domovinskog rata, u Plavom podrumu ribao nam je neke od najfinijih bijelih tartufa na svijetu

Plavi podrum je Plavi podrum. Klaudio Ipša iz Oprtlja jedan je od najistaknutijih istarskih tartufara, maslinara i vinara. Danas smo u Plavom podrumu u Voloskom ručali u društvu gospodina Ipše, zaslužnog veterana Domovinskog rata.

Klaudio Ipša sa svojom prvom malvazijom iz 2013. koja je u izvrsnoj formi

Klaudio Ipša donio je na stol nekoliko velikih bijelih tartufa koje je pronašao prethodne noći. Cijeli je vološćanski mandrač idućih nekoliko sati mirisao pravim, plemenitim , dubokim zemljastim bijelim tartufima, koji nemaju baš nikakve veze s onim tartufarskim trashom što se prodaje u dućanima i lošim restoranima. Bijeli su tartufi visoka nišna parfumerija.

Ručak u Plavom podrumu počeli smo sa sirovim škampom prekrivenim fetama bijelog tartufa. Slijedio je kroket od buče i bisquea od škampa na kremi od kestena: jesen na malom tanjuru. Blago pečeni škamp na pireu od čičoke svojom je toplinom pojačao aristokratsku aromu istarskog bijelog tartufa. Sirova jadranska plavoperajna tuna fenomenalno se složila s mećavom bijelih tartufa: sendvič s pršutom od tune jedan je od klasika Plavog podruma još od otvaranja najboljeg kvarnerskog restorana u ljeto 1996. godine. Uz sirovu tunu dobili smo i lascivno hedonistički quenelle od foie gras sa škampima, čipsom od komorača i suhom smokvom.

Naposljetku, file zubaca osmokilaša izvrsno se složio s bijelim tartufima i umakom od vrganja i malvazije. Uistinu je teško zamisliti senzacionalniji sezonski meni od našeg današnjeg ručka u Plavom podrumu. Vinska pratnja bila je podjednako spektakularna: vina iz privatnih kolekcija, uključujući genijalni Dom Perignon iz 2012. i Ipšinu prvu, maceriranu Malvaziju iz 2013. koja je u odličnoj formi.

Klaudio Ipša i Daniela Kramarić

Genijalni Leoville les Casses iz 2016. i Conseillante iz 2020. koji je na Wine Advocateu dobio čistih 100 bodova, pokazali su zašto Bordeaux i dalje smatramo najvažnijom vinskom regijom na svijetu. Probali smo i doista neobično, ekspresivno  talijansko bijelo vino Fior d’Uva, vinarije Marisa Cuomo iz Amalfija. Ručak s Klaudijom Ipšom u Plavom podrumu spada u gastronomske i vinske događaje koji se jako dugo pamte.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.