Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stinin Plavac Majstor iz 2018. danas je idealno restoransko vino. A ni osnovni Plavac iz 2021. ne zaostaje previše

Prije nekoliko smo dana vidjeli recentne podatke o prodaji vina jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana. Najviše se, naravno, prodaju malvazija, prosecco, pošip i grk, a bitno ne zaostaje ni sauvignon blanc. Zanimljvo je da relativno dobro idu šampanjci Lanson, Nicolas Maillart pa čak i Dom Perignon.

Crna su se vina prodavala bitno manje od bijelih; uostalom, ljeto nije vrijeme za crna vina. Sezona težih crnih vina upravo je stigla. Među hrvatskim crnim vinima uvjerljivo su najtraženiji Madirazzin Dingač iz 2012. i Stinin Plavac Majstor.

Oba vina imaju razumne cijene za svoju visoku klasu: ta vina predstavljaju vrijednost za novac i zato što su ozbiljno odležana. Madirazza veoma dugo, a Stina solidnih šest godina. Pa smo poslije analiziranja prodaje vina u zaista uspješnom restoranu koji ostvaruje veliku prosječnu potrošnju po gostu, otišli do Vrutka na Dolcu i potražili Stinine plavce da vidimo zašto su toliko atraktivni zagrebačkim restoranskim gostima. Kupili smo bazični Plavac iz 2021. koji košta manje od dvadeset eura i Plavac Majstor iz 2018. godine, koji košta tridesetak eura.

Vina smo ohladili na nekih četrnaest do petnaest stupnjeva. Plavac Majstor impresionirao nas je vrlo intenzivnim bouquetom, kojim dominiraju suhe šljive i čokolada, s nijansama kupina i borovnica. Još su dojmljiviji vrlo zreli, snažni ali i baršunasti tanini koji čine kičmu ovog vina, koje je već sada veoma užitno ali još raste i rasti će barem pet do sedam godina. Završetak traje skoro cijelu minutu, što je jedan od najpozudanijih indikatora kvalitete većine vina. Stinin Plavac Majstor koji sadrži 15 posto alkohola, ostavili smo preko noći u polupraznoj boci. Iduću večer, 24 sata poslije otvaranja butelje, vino gotovo da nije izgubilo na intenzitetu, integritetu ni glavnim organoleptičkim značajkama, što je važan dodatni kompliment.

Stinin Plavac Majstor iz 2018. optimalno je vino za sve moguće steakove (osim wagyua) od klasičnog bifteka, do dugo odležanih porterhousea i ribeyea, kao i uz tipična zimske jela kao što su pašticada i goveđi obrazi. Bazični Stinin Plavac iz 2021. bitno je jednostavnije vino koje, međutim, plijeni svježinom. U hrvatskoj vinskoj industriji nije sasvim uobičajeno da crno, tanično vino s 14 posto alkohola klizi tako lako i da ostavlja dojam svježine u ustima. Utoliko je Stinin Plavac iz 2021. vino koje se fino pije uz klasična jela s roštilja, kao i uz plavu ribu, od srdele do tune na žaru.

Stinini plavci iz 2018. i 2021. pokazuju da jedna od najvažnijih dalmatinskih vinarija održava i kontinuirano unapređuje visoke proizvodne standarde.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.