Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nema puno boljih vina na svijetu od Dom Perignona P2 iz 2004. godine

P2 je posebno odležavana linija Dom Perignona, koja je naslijedila ediciju Oenotheque. Zadnje boce Oenothequea napunjene su šampanjcem iz 1996. godine. Zanimljivo je da se danas na tržištu mogu pronaći i Oenotheque iz 1996. i P2 iz 1996. P2 (skraćenica za Plenitude 2) označava trenutak kad je Dom Perignon dostigao svoj drugi vrhunac. P2 odležava na kvascima prosječno dvostruko dulje od redovitih berbi Dom Perignona.

Redovite se berbe puštaju na tržite poslije osam do devet godina, a P2 poslije 15 do 17 godina. Rezultat su dodatna kompleksnost, bogatstvo aroma i okusa i kremasta tekstura, uz strukturu jednako čvrstu kao i kod osnovnog Perignona. Osim toga, vina iz linije P2 (Oenotheque) imaju uistinu nevjerojatnu mogućnost dodatnog odležavanja. Za Božić 2003. imali smo sreću probati Oenetohuque iz 1969. koji je podsjećao na Le Montrachet s puno mjehurića. Ove smo subote, pak, kušali P2 iz 2004. godine koji je lansiran 2022, što znači da je na kvascima u podrumu u Epernayu proveo sedamnaest godina.

Berbu 2004. nikad nismo smatrali jednom od najspektakularnijih u veličanstvenoj povijeti Dom Perignona, ali P2 iz 2004. godine drastično je superioran osnovnom Perignonu iz iste berbe. Vrlo je malo vina na svijetu, koja su bolja od P2 iz 2004. godine.

Prvo, P2 kristalno je čist, svjež i mladolik. Ovaj Dorian Gray među šampanjcima svježinom, intenzivnošću mjehurića i strukturom doima se gotovo kao da je riječ o najnovijoj redovnoj berbi Dom Perignona. Drugo, iznimno je kompleksan. Na nosu se prvo osjeti tipična pepeljasta zadimljenost Dom Perignona, posljedica potpuno reduktivnog procesa proizvodnje. Slijedi intenzivno žuto voće, citrusi uključujuči koricu dalmatinskog limuna i brioš. A nakon desetak minuta kreće spektakl u čaši: bouquet P2 sadrži još i kavu, pečene lješnjake i šećernu vatu.

Spoj primarnih, sekundarnih i tercijarnih elemenata nevjerojatno je intenzivan i upravo savršeno skladan. Arome se otvaraju sloj po sloj, ali ni jedna ne vrišti. Dom Perignon oduvijek je bio simbol elegancije među šampanjcima, no P2 iz 2004. elegancijom nadmašuje skoro sve Perignone koje smo dosad probali. Tekstura je, mjehurićima usprkos, kremasta gotovo kao kod bijelih burgundaca s grand cru položaja, a okusi prate arome: posebno je atraktivna međuigra voća, lješnjaka i deskriptora koji zovemo vinski okus. Završetak je dug, preraskošan ali i dalje svjež. Dom Perignon savršeni je šampanjac kojem, međutim, nismo dali 100 nego 99 bodova, poučeni iskustvom Oenotheqea iz 1969. koji je 34 godine poslije berbe bio još impresivniji nego što je danas P2 iz 2004. Što znači da Dom Perignon P2 iz 2004. koliko god da je briljantan, možda ima još ima malo prostora za napredak.

Gastropreporuka jastozi i hlapovi, veliki škampi, kavijar, kamenice, trilje, kovači, škrpine, bellota

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.