Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Festivalu terana i tartufa pobijedio je bijeli tartuf od 289 grama vrijedan 1000 eura buzetske tvrtke Natura tartufi

Festival terana i tartufa najveća je istarska gastronomska manifestacija uz Međunarodni festival pršuta u Tinjanu. Na svakom Festivalu terana i tartufa važu se najveći bijeli tartufi sezone. Ove godine pobjednik je tartuf težak 289 grama vrijedan tisuću eura, buzetske tvrtke Natura tartufi, objavio je Novi list. Direktor Turističe zajednice Motovun David Matković za riječki je dnevnik izjavio da je riječ o “zbilja lijepom primjerku u sezoni tartufa koja nije počela baš najbolje.”  

Natura tartufi pobijedili su i lani, ali sa stotinjak grama težim tartufom od ovogodišnjeg. Tartufari kažu da je s obzirom na ovu sezonu dobro da je izbor najvećeg tartufa uopće održan. Vremenski uvjeti bili su ekstremni cijele godine, nakon previše kiše koja je trajala do kraja lipnja počele su žestoke vrućine i suša. U konkurenciji su bili i tartufi Udruge tartufara Istra Motovun, Miro tartufa i Tartufa Istra. Tartufa je i dalje vrlo malo, mali su i teško je naći vrhunske primjerke, suprotnost lanjskoj godini.  

Na jednom od štandova motovunskog festivala, druga klasa bijelog tartufa prodavala se po maloprodajnoj cijeni od oko dvije do dvije i pol tisuće eura po kilogramu, a prve klase od tri do četiri tisuće eura. Prva klasa bijelih tartufa na sajmu prodaval se po cijeni od tri do četiri tisuće eura za kilogram, a druga klasa za dvije do dvije i pol tisuća. Među teranima 

U sajamskom šatoru na glavnom motovunskom trgu koji je okupio dvadesetak izlagača, posjetitelji su mogli degustirati teran, tartufe i razne proizvode na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja koji su proslavili Motovun kao prestižnu vinsku i tartufarsku destinaciju.

Na štandu vinarije Fakin pozornost je privlačila boca terana iz 2022. godine od 18 litara, po cijeni od 450 eura. Najveći spektakl na vinskim štandovima napravio je Marko Fakin s velikom bocom svog terana iz 2022, koji je ovu berbu u motovunskom području opisao kao jednu od boljih.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.