Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FANTASTIČAN IZVOZNI USPJEH Boogie Bakery svaki mjesec izvozi više od 70 tisuća sourdough kruhova u Ameriku. Među kupcima su njujorški Four Seasons i Ritz Carlton

Osnivači Boogieja Karlo Vulin i Mladen Vidović s američkim partnerom Dennisom Turčinovićem (u sredini)

Američki projekt pekarnice Boogie Laba i pekarnice Kroštula, koja se preimenovala u Boogie Bakery, pretvorio se u jedan od najvećih izvoznih uspjeha u modernoj povijesti hrvatske prehrambene industrije. Boogie, naime, svaki mjesec u Sjedinjene Države izvozi četiri kontejnera sourdough kruha. Riječ je o više od 70 tisuća štruca kruha mjesečno.

Boogiejev kruh, za koji se tijesto priprema i fermentira u Pakoštanima, zatim šokira i transportira brodovima, putuje do New Yorka dva tjedna. No, od same količine, koja je zavidna, važnija je lista kupaca. Boogie svoj kruh prodaje na oko 150 lokacija, uglavnom u New Yorku, a zatim još u Las Vegasu i na Floridi (Boogie kruh prodaje i u Europi, u Švicarskoj i na Cipru). U New Yorku se Boogiejev kruh poslužuje čak i u Four Seasonsu, jednom od najluksuznijih hotelskih lanaca na svijetu.

Boogiejev kruh jede se i u njujorškom Ritz Carltonu . Ovaj prestižni međunarodni hotelski brend u Sjedinjenim Državama ima osobito visok status.  Boogie svoj kruh prodaje i samoj Njujorškoj burzi, najvažnijem svjetskom tržištu kapitala. Boogiejev sourdough servira se u Delmonico’s, jednom od najstarijih njujorških restorana u kojem je lani počeo američki san Boogiejevog glavnog pekara Karla Vulina i njegovih suradnika. Delmonico’s se općenito smatra prvim američkim fine dining restoranom.

Boogiejev kruh jede se i u Le Bernardin Priveu i vinskom baru Aldo Sohm by Le Bernardin. Riječ je o dva ugledna lokala iz Le Bernardinova portfolija, a Le Bernardin, koji cijelu vječnost ima tri Michelinove zvjezdice, jedan je od najboljih restorana na svijetu. U petak popodne gospodin Vulin u prepunom nam je Boogie Labu u Parku kneževa objašnjavao tajnu megauspjeha američkog projekta.

Four Seasons New York

“Prvo, stvar je u tehnologiji. Uspjeli smo skalirati proizvodnju sourdougha pa sada možemo proizvesti jako velike količine kiselog tijesta posve jednake kvalitete. Surađujemo s desetak inženjera i patentirali smo postupak. Konstuirali smo vlastiti fermentor koji omogućava proizvodnju kiselog tijesta na većim količinama i tako dobili tehničke pretpostavke za ozbiljan izvoz,” objašnjava Vulin.

Ritz Carlton New York

I sami su se, kažu, začudili relativno nerazvijenoj kulturi kruha u Americi. “U New Yorku, naravno, imate dvadesetak izvrsnih pekarnica, od kojih ih je nekolicina najboljih na svijetu. Ali, one peku male količine. Osim toga, što je par desetaka pekarnica za grad poput New Yorka? I tako smo se mi u kratkom vremenu uspjeli probiti na njujorško tržište, jer možemo ponuditi izvrstan sourdough kruh u većim količinama.” 

Aldo Sohm Wine Bar NYC

Izvoz će i dalje rasti. “U siječnju sudjelujemo na Fancy Food sajmu u Las Vegasu pa očekujemo da ćemo poslije tog događaja povećati prodaju u Vegasu. Naši glavni američki distributeri, The Warehouse Chef, kažu da nikad nisu vidjeli tako brzi rast nekog visokopozicioniranog proizvoda,” kaže Vulin.

Mladen Vidović, Vulinov poslovni partner i suvlasnik Boogieja, pokazivao nam je rendere velikog Boogie Bakeryja u New Yorku, u kvartu Washington Heights, koji bi se na punih 850 kvadratnih metara trebao otvoriti početkom ljeta 2025. Taj će prostor služiti i kao showroom i kao restoran i pekarnica. No, najvažnije od svega, na Washington Heightsu nalazit će se i proizvodni pogon, što će omogućiti još mnogo veći Boogiejev prodor na američko restoransko, hotelsko ali i maloprodajno tržište kruha.

Boogiejev američki uspjeh doslovno jest fantastičan. Zamislite da se neki hrvatski modni proizvod redovito prodaje u elitnim američkim robnim kućama poput Saksa i Bloomingdalea. Ili da se hrvatska vina redovito toče u nizu restorana s gornjeg dijela liste World’s 50 Best  Restaurants. Vulin i Vidović upravo su to postigli Boogiejevim sourdough kruhom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.