Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugledni sommelier Marko Rundek upravo je otvorio Nico’s. Meni je zanimljiv, vinska lista očekivano dobra, ali su šampanjci žestoko preskupi

U petak oko četiri ušetali smo u netom otvoreni bistro Nico’s i Ban Centru, odmah kraj Trga bana Jelačića. Marko Rundek, jedan od vodećih hrvatskih sommeliera, u kasno je proljeće napustio ManO2 da bi pokušao oživjeti Nico’s, lokal kojem ni u jednoj od nekoliko restoranskih inkarnacija unatrag šest godina nije išlo dobro. Nico’sov novi meni doima se prilično inteligentno i komercijalno.

Tartar biftek je, naravno, neizbježan. Sashimi se priprema od usoljene bijele ribe. Torchon od gusje jetre servira se s ukiseljenom kruškom i tostiranim lješnjacima aromatiziranim limunovom korom. Terina od dimljenog bunceka poslužuje se s laktofermentiranim kupusom. Među toplim predjelima ističu se kamenice u tempuri, pohani goveđi rep ali i jetrica na saft s bijelim žgancima i džemom od luka. Tu su i štrukli, koji polako postaju obavezni sastojak jelovnika  većine zagrebačkih bistroa.

Među glavnim jelima najprivlačniji dojam ostavljaju ribeye crne slavonske svinje  s pečenom mrkvom, pačja prsa s misom s đumbirom i nekoliko steakova. Nico’s je sudeći po meniju klasični, hedonistički bistro s twistom. Takav restoran s vrlo normalnim cijenama,  sasvim je sigurno potreban strogom centru Zagreba.

Vinska karta sadrži više od 110 etiketa uključujući mnogo dobrih vina iz svih hrvatskih regija, kao i  barem dvadesetak vrlo reprezentativnih stranih vina, od novozelandskog sauvignona Tinpot Hut preko Pieropanova Soavea l, F:X. Picherova Loibner Grüner Veltlinera do Roccina Barbaresca i Movijina Velikog rdečeg. Nicos drži čak i Mouton Rothschild iz odlične berbe 2015. koji košta decentnih  1350 eura.

Šampanjci su, nažalost, nekonkurentno skupi. Nijedan šampanjac ne košta manje od 140 eura, što je skoro dvostruko više od brojnih šampanjaca u obližnjim restoranima i hotelima.Gospodin Rundek morat će, želi li prodavati šampanjce, pronaći nekoliko radnih butelja po cijenama ispod 100 eura.

Nico’s je vrlo dobro osmišljen koncept. Nadamo se da će zaživjeti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.