Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što se događa s restoranom koji nakon tri mjeseca nema novca za redovnu isplatu plaća? Prvo će promijeniti vlasnike, a zatim će se vjerojatno trajno zatvoriti

Prije nešto manje od dvije godine u jednom od zagrebačkih gradova satelita otvorio se ambiciozni, lijepo uređeni restoran. I gastro mediji, a još više lifestyle mediji, jerihonskim su trubljama hvalili restoran udaljen petnaestak kilometara od centra Zagreba.

Vlasnici restorana i nas su višekratno zvali da ih posjetimo, što smo odbili jer nam se koncept činio problematičan a intonacija njihovog PR-a upravo katastrofalno pretjerana. Radilo se o projektu koji je trebalo ignorirati zbog dobrog ukusa i osjećaja za mjeru.

Samo tri mjeseca poslije barnumskog otvorenja restoran je počeo kasniti s isplatom plaća, što je najgore što se uopće može dogoditi  bilo kojem ugostiteljskom poduzetniku u današnjem vremenu kad cijeli restoranski biznis pati od kroničnog manjka radne snage. Vrijeme kad su ugostitelji mogli kasniti s plaćama davno je, nadamo se i definitivno, iza nas. Što se dogodilo kasnije? Restoran iz zagrebačkog grada satelita više se ne spominje u medijima.

Restoran je navodno promijenio vlasnika, i već mjesecima vodi pregovore o ulasku nekog drugog restoranskog brenda u taj prostor. Pouke su jednostavne. Danas više nitko ne smije ni pokušati otvoriti restoran, osim ako nije riječ o obiteljskom mikro projektu bez zaposlenika koji nisu članovi obitelji, a da ne osigura sredstva za barem godinu dana redovite isplate plaća u punom ugovorenom iznosu.

Svatko tko ulazi u ambiciozniji restoranski projekt, i tko troši novac na marketing a da ne može osigurati isplatu plaća, ne bi se trebao baviti ugostiteljstvom. Restoranski posao sporo vraća novac. U restorane se prvih nekoliko godina, a osobito prvih godinu dana, mora samo investirati bez i najmanje nade da će vam se investicija vratiti (osim ako ne radite u vlastitom prostoru i koristite sastojke koje ste sami proizveli). U suprotnom, vrlo je vjerojatno da ćete doći na rub bankrota i da ćete očajnički tražiti nekog dovoljno naivnog (ili bogatog) da preuzme vaš posao.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.