Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U prepunom Peaches&Creamu održan je prvi Maraschino Cocktail Challenge. Pobjednik Mate Matić iz splitskog Bara Sistema nastupit će s Maraskom na Berlin Bar Conventu

Uoči nastupa na najvažnijem svjetskom sajmu barske industrije Berlin Bar Conventu, zadarska je Maraska organizirala prvo u nizu natjecanja za barmene posvećene njihovom ikonografskom piću Maraschinu.

Zadarski Maraschino upravo proživljava fantastični revival. Nedavno smo pisali o Maraschinovu velikom izvoznom uspjehu u Emiratima, gdje je rasprodan u devet dana i ušao je na najvažnija mjesta poput dubajskog Burj al Araba i Atlantis the Royala. 

Prvo izdanje Maraschino Cocktail Challengea izazvalo je golemi interes. Do zadnjeg je pedlja napunilo jedan od najboljih zagrebačkih barova, trešnjevački Peaches&Cream, i suočio 12 barmena i barmenica u natjecanju u pripremi koktela na bazi Maraschina. 

Miksolog Slaven Macura

Maraschino Cocktail Challenge počeo je masterclassom na kojemu su Igor Županić, ekspert za povijest Maraschina i miksolog Slaven Macura koji je Maraschino uspješno predstavio u Dubaiju, govorili o osebujnoj povijesti Maraschina, načinu proizvodnje i viziji budućnosti ovog autentičnog zadarskog likera čiji imidž Maraska prilično inteligentno modernizira. Macura je naglasio versatilnost Maraschina u koktelima i njegovu podatnost u kombinacijama s drugim sastojcima, što je i demonstrirao u klasičnim koktelima poput  Broadwaya i Daiquirija. 

Pobjednik Mate Matić (Bar Sistema, Split) s koktelom Hemingway’s Word

U natjecateljskom dijelu Maraschino Cocktail Challengea sudjelovali su barmeni zagrebačkog Botaničara, Boogie Laba, splitskog Stringa i bara Sistema i drugi. Pobijedio je barmen Mate Matić iz Bara Sistema. Pobjeda na Maraschino Cocktail Challengea Matića vodi na Berlin Bar Convent kao člana Maraschino tima. U Berlinu će predstaviti svoj pobjednički koktel Hemingway’s Word inspiran klasikom Last Word, s Maraschinom, mezcalom, kozjim mlijekom i žutim chartreuseom. 

“Nema boljeg osjećaja nego kad napraviš nešto svoje i to se ljudima svidi. Maraschino je za mene posebno piće, naše je, autohtono i moramo se svi skupa potrudit da mu se vrati stari sjaj. Putovanje u Berlin s Maraschino timom me stvarno veseli, jedva čekam, mislim da ćemo rasturiti. Potrudit ćemo se najbolje predstaviti hrvatsku koktel scenu i naravno naš Maraschino,” rekao je Matić nakon pobjede.  

Mate Matić i Nina Christina Stanić

U zadnje dvije godine koliko je Maraska u vlasništvu Stanić grupe obilježila je velika i sustavna aktivnost firme u repozicioniranju Maraschina na hrvatskom i svjetskom tržištu. Maraschino je najsofisticiraniji autohtoni proizvod hrvatske tradicije jakih pića.  Njegova tradicija, specifičnost i kvaliteta golemi su aduti za uspjeh u suvremenoj globalnoj barskoj industriji.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.