Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka pivnica Mlinarica bolja je nego prije sedam godina, gotovo ekstremno jeftina ali s jako velikim prostorima za napredak u kuhanju, servisnim procedurama i izboru vina

Pivnica Mlinarica iznimno je popularna zalogajnica smještena u sjevernom dijelu Zagreba, gotovo preko puta vrbe na uglu Jandrićeve ulice i Ksavera gdje se u veljači 1961. u fatalnoj 27. godini života ubio veličanstveni Branko Miljković. Branko Miljković, poluhrvatskog porijekla rođen u Nišu, bio je vjerojatno najveći srpski pjesnik druge polovice 20. stoljeća.

Sartreov prijatelj, poznat po ikonografskom stihu Ubi me prejaka riječ, Miljković se u Zagreb preselio par godina prije samoubojstva. Jedan od najuglednijih hrvatskih intelektualaca, Miljkovićev prijatelj, pokazao nam je stablo na koje se Miljković, teški alkoholičar i buntovnik s razlogom kalibra Jamesa Deana, navodno bio objesio. 

Gosti pivnice Mlinarica nemaju, naravno, pojma o Branku Miljkoviću, njegovim briljantnim pjesmama ni tragičnoj sudbini. I ne trebaju znati ništa o tome.

Mlinarica je marendarnica s ekstremno niskim cijenama,  koja ljudima u prostorno golemom kvartu između Mlinova i Zvijezde omogućuje da se svakodnevno najedu za desetak eura. Svi su sretni i zadovoljni i ne padaju u depresiju poput pjesnika Miljkovića. Danas smo u Mlinarici ručali oveću pljeskavicu (8,5,eura) koja je bila korektna, ali blago premasna i nedovoljno rahla. Dinstano kiselo zelje koje smo naručili kao prilog bilo je izvrsno, uvjerljivo najbolje od svih jela koje smo probali u Mlinarici. Šopska salata bila je dobra i svježa, ali je maslinovo ulje substandardno i za žanr pivnica i roštiljarni.

Uz niz roštiljskih i pubovskih jela, Mlinarica nudi brojna dnevna jela. Danas su nam preporučili punjene paprike na makedonski. Mlinarica je značajno bolja nego prije sedam godina kad smo ondje dobili jedan od najgore pečenih bifteka u Zagrebu i šire. Mlinarica odlično posluje, ali svejedno vidimo velik prostor za napredak.

1. Mlinarica treba unaprijediti servisne procedure: kad tražite senf , ni u jednoj vam pristojnoj gostionici ne stave na stol plastičnu bocu s pola kilograma senfa nego vam donesu senf u zdjelici.

2. Hrana bi trebala biti manje masna

3. Mlinarica uopće ne drži buteljirano vino, osim jednog prigorskog chardonnaya. Ok, Mlinarica proizvodi vlastito pivo (IPA je izvrsna) ali i Bir proizvodi pivo pa svejedno drži desetak ili više butelja. Budweiser, također pivnica, ima tri stranice dugu vinsku kartu, a Batak toči dvadesetak buteljiranih vina na čaše. Mlinarica bi za početak trebala uvesti dva dobra i jeftina bijela i dva dobra i jeftina crna buteljirana vina, svakako malvaziju i merlot, i jedan rose tijekom ljeta. Ponuda će stvoriti potražnju.

Mlinarica bi uz malo više ambicije i profesionalizma, a bez značajnijeg rasta troškova, mogla osigurati idućih desetak godina godina ugodnog života na sjeveru. U sjeni genijalnog pjesnika.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.