Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bastiàn je upravo lansirao svoju prvu odležanu malvaziju. Vino je izvanredno, ali je napunjeno samo 2000 butelja

Bastiànova linija Marchiori posvećena je niskotiražnim vinima visoke kvalitete. Prije nekoliko mjeseci Bastiàn je na tržište pustio Chardonnay Marchiori, koji se odmah uvrstio među vodeće istarske i hrvatske chardonnaye. Prošli smo tjedan probali Malvaziju Marchiori iz 2022. godine, koja nas je impresionirala.

Riječ je o vinu čvrste strukture, višeslojnih, bogatih tekstura, naglašene mineralnosti, zrele voćnosti i vrlo dugog završetka. Premda ima umjerenih 13 posto alkohola, Malvazija Marchiori iznimno je snažno, raskošno vino koje svjedoči o superiornim značajkama terroira zapadne Istre, osobito njene bijele zemlje. Malvaziju Marchiori trebalo bi piti uz škampe, velike kozice, ježince, trilje, zubaca , škrpinu, šanpjera ili svježe lignje.

Zanimljivo je, međutim, da se odlično slaže i s bellotom; u nedjelju navečer popili smo čašu uz par feta 24 mjeseca stare bellote preostale od ručka. Pršut i Malvazija Marchiori toliko su dobro kliknuli da nam je bilo žao što nismo imali više pršuta. Bastiàn je u samo par godina postao jedan od najjačih istarskih vinskih brendova.

Bastiàn je toliko popularan da nam je sommelier jednog novog zagrebačkog restorana rekao kako je u jednom vremenskom razdoblju svaka druga butelja bijelog vina koja se u tom restoranu naručivala bila Bastiànova Malvazija, ona bazična, svježa. Malvazija Marchiori iz 2022. neće, nažalost, postići tako široku popularnost. Napunjeno je samo dvije tisuće butelja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.